Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Dan nakon što su izbori okončani, one podsećaju na preporuke posmatračke misije EU iz 2017. i pozivaju na hitnu primenu tih preporuka navodi Kossev.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država uputile su danas poruku javnosti o jučerašnjem izbornom procesu u opštinama na Severu Kosova na kojima su kandidati Srpske liste odneli očekivanu pobedu.

Iako su izbori protekli mirno, zemlje Kvinte su podsetile na zaključke posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi.

„Ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim  područjima“, navode ove zemlje.

Dan po završetku izbora, ove zemlje su pozvale da se „hitno reše“ navedeni nedostaci i sprovedu preporuke posmatračke misije Evropske unije.

Zemlje Kvinte pozvale su još i izabrane predstavnike da „preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji“.

Povezani tekstovi