Lazović: Poziv za zatvor je politički pritisak 1Foto: www.mc.rs

Poziv na odsluženje zatvorske kazne je pritisak kako bi se ugušilo nezadovoljstvo građana i na takve stvari ne treba oguglati, kaže za Danas Radomir Lazović, aktivista inicijative Ne davimo Beograd koji je juče pozvan na odsluženje kazne zatvora zbog organizacije jednog od protesta povodom fantomskog rušenja u Savamali u aprilu 2016.

Prema presudi Prekršajnog suda, Radomir Lazović i Dobrica Veselinović krivi su zbog toga što su ispred Skupštine grada održali govor i pozvali učesnike skupa u protestnu šetnju, čime su prekršili Zakon o javnom okupljanju. Zbog neplaćanja novčane kazne, od oko 20.000 dinara, Lazoviću je ona zamenjena zatvorskom u trajanju od dvadeset dana.

Inicijativa Ne davimo Beograd donacijama građana uspevala je da pokrije troškove od oko 400.000 dinara od kazni i procesa vođenih protiv njihovih aktivista, pa će tako, kako kažu, platiti i ovu kaznu, pa Lazović neće ići u zatvor.

– Iako smo kao inicijativa uvek uspevali da pokrijemo sve kazne i troškove procesa koji se vode protiv naših aktivista, nije mi prijatno da dobijem ovakav poziv. Mislim da ne bi trebalo da normalizujemo ovakve stvari i da na njih oguglamo, uprkos tome što znamo u kakvoj zemlji živimo. Zaista je neverovatno da se zatvorom preti onima koji na kršenje zakona ukazuju – navodi Lazović.

Inicijativa NDB je saopštila da je ovo jedan od više od 30 procesa koji se vode ili su vođeni protiv njihovih aktivista još od 2016. i početka masovnog bunta zbog organizacije protesta i ukazivanja na kršenje zakona tokom sprovođenja projekta Beograd na vodi. Kako se dodaje, tri i po godine kasnije, umesto da se na sudu nađu nalogodavci i organizatori rušenja objekata, zataškavanja zločina i hajke na aktiviste koja traje i danas, sudi se onima koji su na kršenje zakona ukazali.

„Uprkos priznanju i predsednika Vučića i bivše supruge Siniše Malog da upravo vrh gradske vlasti i on lično stoje iza rušenja, nema ni političke, ni pravne odgovornosti za ovaj zločin. NJegovi vinovnici su umesto toga unapređeni ili su na istim pozicijama.

Siniša Mali postao je ministar finansija, Vladimir Rebić direktor policije, a Nebojša Stefanović i Darko Glavaš za koga postoje i indicije da je rukovodio rušenjem, i dalje su ministar unutrašnjih poslova, odnosno gradski sekretar“, saopštava NDB.

A „sporni“ protest „Maske su pale“ zbog čije organizacije je Lazović pozvan na odsluženje kazne organizovan je 11. maja 2016. Neposredan povod bilo je objavljivanje izveštaja Zaštitnika građana o postupanju policije i gradskih službi koje su odbile da izađu na teren po pozivima građana.

„Iz ovog dokumenta bilo je jasno da je neko iz vrha policije naredio službama da ne reaguju i zataškaju ovo bahato rušenje. Nešto kasnije stigao je i izveštaj policije iz koga se moglo videti da su u svemu učestvovale i razne gradske službe. Isključena je ulična rasveta, a EDB je potvrdio da je od gradskih funkcionera, „poprečnom vezom“, naloženo isključivanje struje u tom delu grada. Paralelno, parking servis je uklonio automobile koji su smetali rušenju, a JP Gradska čistoća nije čistila ulicu te večeri“, podsećaju u NDB.

Kako se dodaje, „nekoliko desetina hiljada ljudi se i tada, ali i tokom cele serije protesta koje je organizovala inicijativa Ne davimo Beograd okupilo kako bi tražilo pravdu i odgovornost ne samo za bahato nezakonito rušenje u Hercegovačkoj ulici, već i za zataškavanje i ozbiljnu hajku protiv aktivista Inicijative i svih građana koji su se usudili da govore o ovom zločinu vlasti. Pokrenuta je i čitava medijska kampanja u provladinim medijima, kao i pretnje, pritisci i napadi u javnom prostoru i na društvenim mrežama, podseća NDB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari