Lečić: Osam godina vlast uzurpiraju najgori, a opozicija ne nudi rešenje 1Foto: Beta/Milan Obradović

Samo onaj savez koji u snažnoj, konsolidovanoj Demokratskoj stranci vidi garanta za uspeh borbe za promenu ne samo ove vlasti, već i promenu sistema, prirodni je savez – kaže u razgovoru za Danas Branislav Lečić.

Lešinarenje i međusobno čerupanje Demokratske stranke i drugih u bilo kom savezu, nije i ne može biti odgovor na ovo zlo koje će progutati i državu i ljude, ističe kandidat za predsednika DS, odgovarajući na pitanje da li Demokratska stranka treba da ostane član Udružene opozicije Srbije, ili da krene samostalnim putem u borbi protiv aktuelnog režima.

Ovo je drugi put da se kandidujete za predsednika DS, ali ovoga puta nemate protivkandidata.

Mene su predložili mnogi potpisnici inicijative i članovi stranke koji traže da se kriza reši neposrednim izborima. Organizacioni odbor na čelu sa Vidom Ognjenović u skladu sa Statutom raspisao je izbore. Ko god je hteo mogao je da se kandiduje. Ja jesam. Članovi ce odlučiti. Pa i Lutovac se dvaput kandidovao, prvi put nije uspeo. Kandidovao sam se zato što smo građanima dužni da ponudimo alternativu ovoj štetočinskoj vlasti, a ja znam da samo Demokratska stranka može da bude kredibilna alternativa. Osam godina su naši građani žrtve nesposobnog režima, taoci privatnih dilova i svedoci urušavanja svih institucija naše države. Osam godina gledaju kako vlast uzurpiraju najgori, a opozicija im nije ponudila izlaz i rešenje. Na nama je da ponudimo to rešenje, na nama je da pobedimo Srpsku naprednu stranku, to smo dužni građanima, pre svega. Njih ne zanimaju ni naše unutarstranačke ni unutaropozicione stvari. Njih zanima da žive pošteno, dostojanstveno, normalno i da imaju političare koji će ih služiti. Zato se bavim politikom i zato sam se kandidovao za predsednika DS.

Značajan deo Demokratske stranke ne priznaje stranačke izbore koji su zakazani za 26. septembar, a aktuelni predsednik Zoran Lutovac kaže da ste vi kandidat za izbacivanje iz stranke.

Značajan deo stranke zahteva održavanje unutarstranačkih izbora. Pravo pitanje je zašto ih Lutovac izbegava? Zašto mandat za odlučivanje o sudbini stranke ne vrati članovima? Zašto o njenoj budućnosti odlučuje uzak krug njegovih izabranika i ljudi koji i nisu u stranci? Ono što oni zovu reforma je raspuštanje odbora, suspenzije, izbacivanja. Jednom rečju, razvaljivanje stranke uz bedne optužbe da svi koji se sa tim ne slažu rade za Vučića. Beščasno je jezikom i manirima radikala obračunavati se sa onima koji drugačije misle. Demokratska stranka ne sme da liči na današnju Srbiju.

Kažete da vam je žao što se Lutovac nije kandidovao, ali i ne može jer nije platio članarinu. Zar i vama ta prozivka ne deluje pomalo smešno?

Ako građani vraćaju svoje dugove, onda i stranke treba da vraćaju svoje dugove, a ne da izbegavaju svoje obaveze i da misle da ono što važi za građane ne važi za partije. Želim da DS bude stranka koja će vraćati svoje dugove, baš kao što smo vratili staru deviznu štednju, spoljni dug Srbije i dugove koje su ostavljale neodgovorne vlade DS-u. Predsednik koji ne plaća članarinu i poziva članove uz pretnje da to isto ne čine, ne samo da izbegava obaveze koje stranka ima prema poveriocima već i mora da snosi odgovornost za potpuno urušavanje kredibiliteta stranke koju svakodnevno izbacuju iz prostorija, ostavlja zaposlene na ulici, demotiviše članstvo, razbija organizaciju. Članarina se ne plaća radi učestvovanja na izborima, nego radi ispunjavanja obaveze prema stranci, zaposlenima, članstvu i poštovanja ideje za koju se borimo. Na kraju, zbog vraćanja kredibiliteta stranci. Kako ćemo se boriti za prava zaposlenih u društvu ako se ne borimo za zaposlene u DS-u koji su ostavljeni od strane rukovodstva bez primanja? Veoma važno pitanje!

Vodi li izborna skupština u novo cepanje i nestajanje DS, a sve na zadovoljstvo vladajuće stranke i Vučića?

Kako izbori gde članstvo odlučuje o tome kakvu DS želi, sa kojom politikom i vrednostima, prioritetima i načinom rada, mogu da cepaju stranku? To mogu samo oni koji stvaraju podele i šire netrpeljivost, izbacuju i etiketiraju, ubijaju svaki dijalog i poništavaju unutarstranačku demokratiju. Ne verujte ljudima koji pričaju o demokratiji u društvu, a u stranci se ponašaju kao kapo u logoru.

Ukoliko budete izabrani, šta će biti sa pristalicama Lutovca koji ne priznaju stranačke izbore?

Zašto bi bilo ko normalan izbacivao ljude iz stranke samo zato što drugačije misle i podržavaju nekog drugog demokratu. To može da radi samo neko ko brine samo o svojoj poziciji i suštinski gaji autokratski duh. Stranci je potreban svaki čovek koji i dalje želi da se bori za promenu sistema, izgradnju normalnog društva, protiv ove vlasti koja vrši zločin nad sopstvenim narodom i državom.

Spekuliše se i da stvarate zapravo novu stranku, a Saša Paunović već tvrdi da će se ona zvati napredna, aludirajući da iza vaše struje stoji SNS.

Mi pokušavamo da spasimo DS od nestajanja. Ne da pravimo novu. Podsetiću na Jakšićev tekst u kojem na upozorenje da će stranka nestati, Lutovac odgovara – pa šta ako nestane. U tom odgovoru leži i odgovor na pitanje ko radi u Vučićevu korist. Kada je u pitanju Saša Paunović, slažem se sa Vidom Ognjenović, koja je jednom prilikom rekla da o njemu nemamo mnogo da pričamo osim da zaključimo da on treba da se izvini Demokratskoj stranci.

Kakav je vaš stav oko ujedinjenja u veliku DS? Da li ste spremni da pregovarate sa Borisom Tadićem, zbog koga ste svojevremeno napustili DS, ali i sa Nebojšom Zelenovićem, koji tvrdi da isključivo pregovara sa legalnim predsednikom DS Zoranom Lutovcem?

Ovi izbori treba da omoguće odglavljivanje procesa ujedinjenja koji se već više od godinu dana opstruiše od strane dela rukovodstva stranke. Mislimo da je važno napraviti ozbiljnu i veliku DS koja će moći da se suprotstavi ovom režimu, i politički i organizaciono. Da, naravno da ćemo razgovarati i učiniti sve da se taj proces okonča. Da postane platforma za nova ukrupnjavanja. Sa ideološki, programski i vrednosno sličnim organizacijama, građanskim inicijativama, pojedincima. Fantastična mi je isključivost svakoga ko za sebe tvrdi da hoće da gradi društvo tolerancije, demokratije, poštovanja različitosti. Onaj ko je isključiv isključuje sebe ili druge. Prave demokrate to ne rade.

Vama mnogi u DS zameraju na nedoslednosti, zameraju vam da ste prvo postali ministar, pa onda član stranke, ali da ste tu stranku i relativno brzo napustli, pa ste se u nju ponovo vratili.

Zameraju mi i što nisam mlađi, viši, manje temperamentan. Ono što ne mogu da mi zamere je to što sam uvek, baš uvek, bio protiv svakog autokrate, diktatora, zločinca. Što sam ne štedeći sebe uvek bio u prvim redovima borbe protiv svakog zla. Grešan sam, ali dajte nam jednog bezgrešnog i armija botova sa svih strana učinice ga crnim đavolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari