Liberija: Kroz dijalog do rešenja 1Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Liberija je povukla priznanje Kosova kako bi se u mirovnom procesu, kroz dijalog koji podržava EU, došlo do rešenja, izjavio je danas šef diplomatije Liberije Gbezongar Milton Findli.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Liberije Gbezongarom Milton Findlijem da je odluka te zemlje o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova potvrda da je prepoznat napor Srbije da očuva stabilnost regiona i dijalogom dođe do kompromisnog rešenja.

„Mi smatramo da region treba da se pozabavi ovim pitanjima konflikta. Zbog toga želimo da prepoznamo ovaj proces i ovaj proces mora voditi rešenju – a rešenje je ono što će Liberija ispratiti“, rekao je Findli za RTS. Do toga, ističe, može doći kroz dijalog.

„I Kosovo i Srbija moraju da prođu kroz ovaj proces, koji je mirovan proces, nenasilan. Liberija ne veruje u nasilje i moramo da nastavimo da podržavamo mirovne inicijative, a ova inicijativa može da dođe kroz dijalog koji, naravno, i EU podržava“, kazao je Findli.

On je naveo da Liberija u ovom trenutku ne priznaje nezavisno Kosovo, ali da će priznati odluku koja će proizaći iz pregovora.

„Liberijska vlada je zauzela poziciju da će priznati odluku koja se donese. Mi smo priznali nezavisnost Kosova, na ambasadorskom nivou, pa smo to povukli i rekli: ‘Pređite na mirovan proces i koji bude ishod mi ćemo tu odluku i priznati'“, rekao je Findli.

Premijerka je istakla da je cilj Srbije da održi ekonomsku stabilnost i uspostavi političku i ekonomsku saradnju sa što većim brojem država i partnera u svetu. U tom smislu za državu je, prema njenim rečima, veoma je značajna saradnja i sa tradicionalno prijateljskim zemljama, kao što je Liberija.

Na sastanku je zaključeno da postoje velike mogućnosti za saradnju u različitim oblastima, pre svega u domenu obrazovanja, turizma i poljoprivrede.

Predsednica Vlade istakla je da su studenti iz Liberije dobrodošli da studiraju u našoj zemlji u okviru programa za stipendiranje, naročito u oblasti medicine, jer se na taj način jačaju veze između država i generacija koje dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari