Ljajić: Ugljanin je profitirao iz Šešeljevih i Zukorlićevih napada na mene 1Foto: Beogradski sajam

Sve  je bilo pogrešno i štetno u kampanji za izbor članova Nacionalnog saveta i načinu na koji je Sulejman Ugljanin proslavio pobedu.

Umesto da posle pobede izjavi kako će raditi u skladu sa zakonom, da će se baviti poslovima iz delokruga nadležnosti Saveta, on šalje potpuno neprimerene političke poruke. Niti one imaju odraza u realnosti, niti se mogu realizovati, ali se stvara loša slika, ponovo kreira jedan ambijent koji ne pogoduje ni ekonomskom razvoju niti normalizaciji tih odnosa među ljudima u Sandžaku, izjavio je danas Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacij, prilikom otrvaranja 58. Međunarodnog sajma nameštaja.

On je dodao da nacionani savet mora da bude depolitizovan.

– Sa ovakvim porukama ne znam kako će funkcionisati i jedino što  mogu je da apelujem da se drže svojih nadležnosti, da se bave kulturom, obrazovanjem, informisanjem, svim procesima kojima se čuva identitet manjina. Srbija je u ovoj oblasti otišla dva koraka ispred svih u regionu i šire, mislim da bi šteta bila da se zloupotrebi ono što je zakon omogućio i država dala nacionalnim savetima. Takođe, ozbiljno bi morali da razmišljamo o promeni  načina izbora nacionalnih saveta. Verujem da će biti otpora, ali zaista nije primereno da imamo neposredan način izbora za savete kao da je reč o lokalnim ili republičkim izborima. To ne korespondira sa nadaležnostima kojima savet tereba da se bavi – rekao je Ljajić i podsetio na model izbora za ta tela u Crnoj Gori, na primer ali i drugim zemljama.

On je potvrdio da je kampanja u Sandžaku bila “prljava”, kao da “posle 4. novembra prestaje život”.

– Ja sam učestvovao na ne znam koliko izbora od 90-ih nadalje, više sam gubio nego dobijao, ali život nastavi i dalje da teče. Neki ljudi, međutim,  jednostavno ne mogu da funkcionišu u normalnoj atmosferi nego moraju da stvaraju takav ambijent podela, a u retorici “mi ili oni”, “ako mi ne pobedimo biće potop”, nema ni normalnog biranja, nema stabilnosti. Verujem da će posle izbora ljudi  shvatiti da se nacionalni saveti ne bave ni asfaltiranjem ulica, niti političkim ili verskim temama – napomenuo je ministar.

On je naglasio da je kampanja u Sandžaku bukvalno bila takmičenje ko je veći musliman, prebrojavanje ko je za koju islamsku zajednicu, iako je to potpuna manipulacija i zloupotreba i nema nikakve veze sa onim čime nacionaloni savet treba da se bavi.

Na pitanje Danasa da li država ima mehanizam kojim će savete da vrati u zakonski okvir ili se sve svodi na apel, Ljajić kaže da situaciju treba shvatiti ozbiljno i iskoristiti sve mogućnosti kako bi se u slučaju prekoračenja nadležnosti primenile sankcije.

– To nije pretnja, predlog je. S druge strane, moramo da razmišljamo i o tome kako da se spreče zloupotrebe, o merama koje je moguće primeniti a tu pre svega mislim na finansiranje, jer su svi saveti na republičkom budžetu. Stvarno je apsurdno da država daje novac a da se on koristi za pljuvanje države. Naravno da svi imaju pravo da kritikuju ako imaju argumenata, ali ovo nije teren za poruke kakve su se mogle čuti– rekao je.

Podseća da se posle kampanje koja je pratila izbor za savete, ništa  nije promenilo, lokalne vlasti ostale su iste, odbornici i poslanici rade i dalje, a napravljena je atmosfera kao da će posle 4. novembra doći neko potpuno novo vreme. Ukazuje i da je Šešeljev verbalni napad na njega u Skupštini u velikoj meri doprineo ishodu glasanja u Sandžaku.

– To je trebalo da pomogne Zukorliću a šta je ishod tog Šešeljevog uključivanja? Ugljanin je dobio izbore jer je to izazvalo revolt kod ljudi u Sandžaku i Ugljanin, koji je bio autsajder, profitirao je iz Šešeljevih i Zukorlićevih napada na mene – objasnio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari