LSV: Sramna odluka Pokrajinske vlade da ukine finasijsku pomoć za treće dete 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nazvala je danas „sramnom“ odluku Pokrajinske vlade da ukine finansijsku pomoć za treće dete i ocenila kako je to samo „dokaz deklarativne podrške pronatalitetnoj politici o kojoj se predstavlja u poslednje vreme“.

Pozivajući se na usvajanje izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, Pokrajinska vlada je donela odluku da prestane isplatu za treće dete, budući da prelazi u nadležnost zakona kojim je regulisana sva finansijska podrška porodici, navodi LSV.

Ova stranka ukazuje kako Zakon ostavlja mogućnost da Pokrajina i jedinice lokalne samouprave, mogu građanima stvoriti uslove za ostvarivanje drugih, čak i većih prava, ako za to postoji budžetom određen novac.

„Još u januaru 2018. Pokrajinska vlada je na svojoj sednici opredelila sredstva i nastavila isplatu za treće dete. Zašto se odluka ne primenjuje ako postoje uslovi, uz podršku koju propisuje Zakon?“, pita članica Glavnog odbora LSV Ana Pataki.

Ona traži i odgovor na šta će biti utrošena sredstva koja je vojvođanska vlada već namenila z“a podršku porodicama sa troje dece na teritoriji Vojvodine?“

Podsećajuću da je Ustavni sud 2013. već jednom proglasio neustavnim odredbe Statuta AP Vojvodine u vezi sa isplatama jednokratne pomoći majkama za prvorođeno dete, Ana Pataki navodi da su, uzimajući u obzir ove dve odluke, porodice sa decom na teritoriji Vojvodine od pre pet godina oštećene za najmanje 318.000,00 dinara.

Od premiejra Vojvodine LSV traži odgovor da li je podrška vlasti u Vojvodini samo deklarativna ili će na drugačiji način pomoći porodicama, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari