Lutovac: Savez potreban u zarobljenoj državi 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Savez opozicije ne bi bio potreban da Srbija ne živi u zarobljenoj državi u kojoj su zarobljene institucije, javno mnjenje, a partije nemaju mogućnost da iskazuju svoje posebnosti, ocenio je predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac.

Mi nemamo takvu državu i savez je zato potreban. Na prvom smo koraku, a prvi korak je stvoriti pretpostavke za normalno funkckonisanje, a tek drugi isticanje posebnosti i stvaranje koalicija, rekao je Lutovac za N1.

Govoreći o prvom okruglom stolu opozicije o stvaranju uslova za fer izbore, on je rekao da je već veliki pomak i prvi veliki korak da se okupila opozicija i saglasila se da je to neophodno i da je to učinila mnogo vremena pre izbora. Sa zaključkom o uslovima potrebnim za održavanje slobodnih izbora, koji će formulisati radna grupa saveza, Savez za Srbiju će nastupiti kao jedan blok, kao opozicija. On je rekao da u savezu ima mesta i za Novu stranku i druge stranke, i da spisak nije zaključen.

Ne može biti bilo kakvog dogovora o Kosovu, smatra Lutovac i dodaje da je dogovor koji se očekuje – dogovor o normalizaciji svakodnevnog života, slobodan tok ljudi, robe, kapitala, ali pitanje statusa je nešto drugo i to pitanje mora da se rešava kad dobijemo prave uslove. To je pitanje za demokratiju, kad ostvarimo neke standarde. Ono što bi trebalo da se dešava jeste da najzad oslobodimo zarobljenu državu, imamo normalne institucije, uslove za normalan život, gde će političari moći slobodno da iznose svoje stavove, onda dolazite u poziciju da rešavate tako krupne probleme, objasnio je Lutovac.

Do tada, sve što radi samo jedan čovek bez konsultacija ne samo sa opozicijom, već ni sa saradnicima, to je problem, istakao je lider DS. Njegov dogovor će da traje koliko i njegova vladavina. Svako ko dođe na vlast posle može da postavi pitanje takvog dogovora, zato je potrebno da se ne preskače parlamet, da imamo raspravu, rekao je Lutovac. Kad stvari rešavate ka normalizaciji svakodnevnog života, pitanje statusa nije goruće i sazreva, smatra Lutovac. Morate da se pripremate za to pitanje, a ne da ga rešavate preko kolena. Donošenje sporazuma o Kosovu van svih procedura, van skupštine – to nije dogovor, to je privatni aranžman čoveka koji je uzurpirao sve poluge u Srbiji, zaključio je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari