Direktoru vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću drugi put je produžen status vršioca dužnosti za tri meseca, iako Zakon o državnim službenicima predviđa drugačije. Vlada Srbije je, naime, još početkom godine formalno razrešila više od stotinu funkcionera koji nisu izabrani na javnim konkursima i „prebacila“ u v. d. status dok se novi čelnici ne izaberu u skladu sa procedurom.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Direktor Kancelarije za KiM razrešen je sa te funkcije i imenovan kao v. d. direktora u martu ove godine na period od šest meseci, ali mu je već 10. septembra produžen takav status na još tri meseca. Vlada Srbije je ponovo, na sednici 17. decembra, produžila Marku Đuriću vršenje dužnosti za još tri meseca, odnosno do 21. marta, iako Zakon o državnim službenicima predviđa ukupno najviše devet meseci za taj status.

„Do postavljenja državnog službenika na položaj može biti postavljen vršilac dužnosti na šest meseci, bez internog ili javnog konkursa. Za vršioca dužnosti može se postaviti lice koje ispunjava uslove za rad na položaju određene ovim zakonom i pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u državnom organu. Interni, odnosno javni konkurs za popunjavanje položaja na koji je postavljen vršilac dužnosti oglašava se u roku od 30 dana od dana postavljenja vršioca dužnosti. U slučaju da se interni, odnosno javni konkurs ne okonča postavljenjem na položaj, status vršioca dužnosti može se produžiti najduže još tri meseca“, navodi se u Zakonu o državnim službenicima.

Ovo nije jedini neuobičajeni primer kadriranja u javnom sektoru. Služba za upravljanje kadrovima Vlade Srbije raspisala je prošle sedmice javni konkurs za pomoćnika ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, koji je otvoren do 24. decembra, uprkos tome što je još u septembru na internom konkursu na ovu poziciju izabrana Slavica Jašić, koja trenutno radi u Ministarstvu prosvete.

Kako je Danas pisao, Željki Radojičić Lukić, koja je bila na mestu v. d. pomoćnice ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, istekao je mandat u septembru, nakon čega je ministar prosvete Srđan Verbić uputio vladi zahtev da se na to mesto postavi Slavica Jašić. Vlada se tri meseca o tome nije izjašnjavala, da bi na sednici 16. decembra retroaktivno produžila v. d. status Radojičić Lukić na tri meseca i to od 20. septembra. Prema saznanjima našeg lista, Radojičić Lukić nema podršku ministra prosvete Srđana Verbića da ostane njegova pomoćnica za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Konkursi još nisu završeni

Prema podacima Službe za upravljanje kadrovima u maju je, na primer, samo trećina funkcionera bila izabrana na javnim konkursima. Kako su tada rekli Danasu, u državnoj upravi nalazilo se samo 105 pomoćnika ministara, direktora uprava, pomoćnika direktora i drugih funkcionera koji su postavljeni po sprovedenom konkursu, od ukupno 359 položaja koliko broji državna uprava. Iako se očekivalo da do kraja godine budu sprovedeni konkursi za sva već popunjena mesta u državnoj službi, to se ipak nije desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari