Matija Bećković: Opozicija da vrati Crnu Goru sa stranputice u koju je bila do grla zabasala 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Akademik SANU Matija Bećković rekao je danas Beti da je na ujedinjenjoj crnogorskoj demokratskoj opoziciji istorijska odgovornost da bude dostojna izborne pobede i da Crnu Goru vrati sa stranputice u koju je bila do grla zabasala.

„Ishod jučerašnjih izbora je najvažniji dodađaj u novijoj istoriji Crne Gore. Srušen je komunizam u jedinoj državi u kojoj je on preživeo. Sada je došla na vlast ujedinjenja demokratska opozicija na kojoj je istorijska odgovornost da bude dostojna te pobede i da Crnu Goru vrati sa stranputice u koju je bila do grla zabasala“, kazao je Bećković.

On je ocenio da je veoma važno što je prof. Zdravko Krivokapić iz Demokratskog fronta već u svom prvom nastupu izneo „najbolji“ program i što je pozvao sve nacionalne zajednice da se pridruže demokratskoj opoziciji.

„Verujem da će nova vlast učiniti sve da se stane na put bezakonju koji je zavladao Crnom Gorom. Očekujem i da će da iskorene laž i mržnju koji su ovih decenija u Crnoj Gori našli svoje rodno mesto. Ideje koje su nekada zastupali ekscentrični pojedinci upadljivog ponašanja, postale su pod gospodinom Milom Đukanovićem državna ideologija Crne Gore. Podigli su spomenik Titu, a fašistima zovu one koje su žive zapalili u Jasenovcu“, naveo je Bećković .

Dodao je da kad bi Driton Abazović, lider koalicije URA sutra stigao u Beograd „nosila bi ga srpska omladina na rukama“.

„I to je poruka svim Albancima, o kojima je još Marko Miljanov ispisao najlepše stranice. Tako da se ta živa rana podeljene i posvađane Crne Gore postepeno leči. U Crnoj Gori se svi poznaju i svi su jedan rod. Neko je rekao: „Da smo ljudi, ne bi nam se valjalo uzimati“. I sad u tu jednu porodicu su uneli toliku čegršt koja je uzela tolikog maha da se činilo da je neizlečivo“, istakao je akademik.

Na pitanje Bete da li sada očekuje poboljšanje odnosa između Srbije i Crne Gore, akademik Bećković je kazao da ti odnosi „ne mogu biti gori nego što su bili“.

„Nadam se da više neće biti granica, ni bedema, niti da će neko zabranjivati ulazak u Crnu Goru, niti poricati najkorenitijim Crnogorcima da su Crnogorci. Oni su čak i mitropolitu Amfilohiju Radoviću pretili da se vrati odakle je došao, a on je došao iz moračkog manastira, koji se nalazi na korak od zgrade Vlade Crne Gore“, rekao je Bećković.

On je naveo da bi se predsednik Crne Gore Milo Đukanović sada „rado menjao sa poslednjim koga je progonio“.

„Milo Đukanović ni sam nije znao da li mu više odgovara da pobedi ili da izgubi, pošto je rok njegove vladavine davno prošao. On bi se sada rado menjao sa poslednjim koga je progonio“, rekao je akademik.

Bećković je kazao da od nove vlasti očekuje da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

„Ako je priznanje povukla Obala Slonovače možda bi i Crna Gora mogla da se na nju ugleda“, rekao je on.

Na pitanje Bete da li uskoro planira da poseti Crnu Goru, Bećković je kazao da on iz Crne Gore nikada nije izlazio.

„Ja iz svoje Crne Gore nikada nisam izlazio, a u njihovu nikada nisam bio. Ali, sada, vraćaćemo se redom kojim smo isterivani iz Crne Gore. Prvo da se vrate Njegoš, Vuk Karadžić, Laza Kostić, Jova Zmaj, đura jakšić, Jovan Dučić, Isidora i Desanka, Marko Miljanov, Stjepan Mitrov Ljubiša, Janko Vukotić, Mitar Martinović, Petar Lubarda… To bi bio pravi pravi produžeta litija, a ne oluja kojim su pretili. Tako da za mene ima vremena“, objasnio je Bećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari