Mihajlović: Podela i razgraničenje Kosova donose nove probleme 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Najbolje je da se problem Kosova reši nekom vrstom sporazuma, ali rešenja ponuđena u medijima koja zagovaraju političke elite, poput razgraničenja, podele i korekcije granica, nisu dobra, izjavio je FoNetu novinar Milivoje Mihajlović.

On je, u okvoru serijala razgovora Kosinus, novinaru Milenko Obradoviću rekao da bi podela, razgraničenje ili korekcija granica, doneli nove probleme, jer bi u tom slučaju 80.000 Srba ostalo da živi u enklavi.

To nije rešenje ni zbog toga što bi podela po domino efektu izazvala veliki haos u regionu, predočio je Mihajlović i ukazao da bi podela počela na severu Kosova, ali da bi se završila u Bosni i Hercegovini.

Kao tajfun bi protutnjala preko Makedonije i Crne Gore. Na taj način čitav region bi bio zapaljen i to ne bi moglo da se kontroliše, predvideo je Mihajlović.

On smatra i da su besmislene priče o humanom preseljenju stanovništva i etničkom principu građenja granica u 21. veku, u situaciji kada se region nalazi na pragu Evrope.

Zamrznuti konflikt, takođe, nije nikakvo rešenje, jer sada nema konflikta. Pravo rešenje za Kosovo je približavanje dva naroda, Srba i Albanaca, istakao je Mihajlović i objasnio da to znači podizanje rampi i slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

On je ukazao da ljudi na Kosovu nemaju slobodu kretanja, bilo da su srpske, albanske, romske ili bilo koje druge nacionalnosti.

Ako obezbedite slobodu kretanja i slobodan protok roba i kapitala, za šest meseci imaćete mnogo bolje rezultate nego što imate danas kroz desetogodišnju dramu u Briselu koja se povremeno pretvara ili u komediju ili u tragediju, konstatovao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, važno je da se uspostavi međunarodni monitoring, obezbedi saradnja dve policije i da se inspekcijske službe uvedu po uzoru na Evropu.

To bi, nastavio je Mihajlović, bila najozbiljnija priprema čitavog regiona za ulazak u Evropu i tu je ključ za mir, a ne u novim granicama.

Mihajlović je ideju o podeli nazvao suludom i upozorio da bi, u tom slučaju, bio stvoren princip po kome bi se postavilo pitanje: „Ako može Preševo, zašto ne može Tetovo ili Ulcinj?“

Dakle, imaćemo princip stvaranja jedne ozbiljne velike albanske etničke države po principu spojenih sudova, rekao je Mihajlović, a po domino efektu i Srbi će težiti tome, pa ćemo imati nestanak tri krhke balkanske države.

To nije rešenje, poručio je Mihajlović i ponovio da je rešenje u slobodi kretanja i povezivanju dva naroda.

On je kao veliki problem označio to što je stvorena situacija u kojoj su građani taoci političkih elita i naglasio da Srbi i Albanci moraju da se dogovore.

Osuđeni smo da živimo jedni pored drugih. Ko misli da će napraviti novu granicu i da će ta granica predstavljati zid zbog koga se Srbi i Albanci više neće videti, u velikoj je zabludi, predočio je Mihajlović.

Kosovo nije splav da se odlepi od ovog dela sveta. Niti će Albanci nestati iz naših života, niti mi iz njihovih. Ključ je u približavanju dva naroda, istakao je Mihajlović.

On ne veruje ni da bi međunarodna konferencija za rešenje kosovskog pitanja imala mnogo smisla, jer smatra da je projekat podele propao.

Šta bi bila tema međunarodne konferencije, da li nova razgraničenja ili nezavisno Kosovo? Da li bi tema bila situacija u regionu i potpuno prekomponovanje granica?, upitao je Mihajlović.

On ne veruje ni da bi međunarodna konferencija imala podršku u dobrom delu međunarodne zajednice, jer Zapad ne želi da se Rusija vrati za pregovarački sto o Kosovu, što bi se u u toj situaciji desilo.

Zapad to ne želi. Ruski interes na Kosovu se zove Osetija, Krim, Abhazija. Ne treba bespotrebno komplikovati život, političke elite uživaju svađajući dva naroda i tu je glavni problem, smatra Mihajlović.

On je ocenio i da bi stolica u Ujedinjenim nacijama (UN) značila nezavisno Kosovo.

Niko normalan ne može od Srbije da traži stolicu za Kosovo u UN, može da je traži samo od Rusije i Kine. U njihovim je rukama odluka da li će Kosovo dobiti stolicu u UN ili ne, objasnio je Mihajlović.

Prema njegovom stavu, sa propašću ideje o podeli Kosova i ta ideja o stolici u UN za Kosovo sada nema smisla.

U nekom daljem periodu može da se govori o učešću Kosova na međunarodnom i regionalnom nivou, ali bi stolica u UN značila cepanje Srbije i to ponovo otvara domino efekat, ukazao je Mihajlović.

Ni eventualni referendum o Kosovu ne bi imao smisla, pošto Mihajlović duboko veruje da je propala priča o podeli razgraničenju ili korekciji granica.

Upitan šta za njega lično znači Kosovo, Mihajlović je odgovorio da je na tom prostoru živeo 40 godina i da mu se i dalje vraća.

Kosovo je tačka u kojoj se prelama sudbina čitavog regiona, Kosovo je ključ regionalne bezbednosti i područje sa najgušćim prisustvom hrišćanskih spomenika u svetu, zaključio je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari