Mihajlović povodom sećanja na romske žrtve Holokausta: Borimo se protiv fašista i danas 1Zorana Mihajlović Foto: Press MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je povodom 2. avgusta, Evropskog dana sećanja na Holokaust nad Romima, da je važno poslati poruku da su rasizam i diskriminacija užasne tekovine protiv kojih se mora svakodnevno boriti.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Mihajlović je rekla da nijedno društvo u kojem i dan-danas provejavaju ideje nacizma ne može da ide napred.

„Društvo u kojem pojedini političari i pripadnici desničarskih organizacija, što i danas imamo u Srbiji, pozivaju na nasilje i incidente, vođeni fašističkim idejama, nije društvo u kojem želimo da žive naša deca. Ako želimo da idemo napred i da se razvijamo, moramo da osudimo svaki takav čin, kao što moramo da jasno i glasno ukažemo na svako diskriminatorsko ponašanje i negativni narativ koji oni neguju“, rekla je Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović, koja predsedava vladinim Koordinacionim telom za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, ukazala je i na potrebu da se u školskim udžbenicima više pažnje posveti ovom „zaboravljenom Holokaustu“.

Dana 2. avgusta obeležava se Evropski dan sećanja na Holokaust nad Romima u kojem je 1944. u takozvanom „Ciganskom logoru u Aušvicu 3.000 Roma i Romkinja odvedeno u gasne komore i ubijeno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

11 reagovanja na “Mihajlović povodom sećanja na romske žrtve Holokausta: Borimo se protiv fašista i danas”

  1. Samo u Jasenovcu 20 hiljada minimum, ali nece to spomeniti gospodza Zorana, vec ce da pomene neke marginalce kojih u Srbiji ima da stanu pod sljivu. Nece se ni zapitati zasto nema dan secanja na Srpski zrtve holokausta, jer to nije politika njene fasisticke east west bridge ekipe…

  2. postovanje svim zrtvama bilo kakvog nasilja, posebno , zrtvama ovakvih stradanja, ali , uz duzno postovanje svima, nisam primetila u vasem casopisu, bar do sada, nijednom, da se pisalo o naklonu nekog naseg politicara na vlasti ,srpskim zrtvama , a , cini mi se da nema vecih stradalnika i gubitnika , istovremeno, od Srba !

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.