Mihajlović povodom sećanja na romske žrtve Holokausta: Borimo se protiv fašista i danas 1Zorana Mihajlović Foto: Press MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je povodom 2. avgusta, Evropskog dana sećanja na Holokaust nad Romima, da je važno poslati poruku da su rasizam i diskriminacija užasne tekovine protiv kojih se mora svakodnevno boriti.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Mihajlović je rekla da nijedno društvo u kojem i dan-danas provejavaju ideje nacizma ne može da ide napred.

„Društvo u kojem pojedini političari i pripadnici desničarskih organizacija, što i danas imamo u Srbiji, pozivaju na nasilje i incidente, vođeni fašističkim idejama, nije društvo u kojem želimo da žive naša deca. Ako želimo da idemo napred i da se razvijamo, moramo da osudimo svaki takav čin, kao što moramo da jasno i glasno ukažemo na svako diskriminatorsko ponašanje i negativni narativ koji oni neguju“, rekla je Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović, koja predsedava vladinim Koordinacionim telom za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, ukazala je i na potrebu da se u školskim udžbenicima više pažnje posveti ovom „zaboravljenom Holokaustu“.

Dana 2. avgusta obeležava se Evropski dan sećanja na Holokaust nad Romima u kojem je 1944. u takozvanom „Ciganskom logoru u Aušvicu 3.000 Roma i Romkinja odvedeno u gasne komore i ubijeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari