Mihajlović: Verujem da će Rio Tinto ispuniti ekološke standarde i otvoriti rudnik litijuma 1Foto: BETA/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/DS

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je u razgovoru sa ambasadorokom Australije Rut Stjuart istakla da veruje da će kompanija Rio Tinto ispuniti sve ekološke uslove za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji.

„Mogućnosti za saradnju Srbije i Australije je mnogo. Projekat Jadar je strateški važan za Srbiju i verujemo da će kompanija Rio Tinto ispuniti sve uslove, u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, i da ćemo dobiti rudnik litijuma“, kazala ministarka, saopštio je njen kabinet.

Istakla je da je Srbija unapredila zakone u rudarstvu i energetici, a ove godine biće doneta nova strategija razvoja energetike, kao i nacionalni plan za klimu i energetiku.

„Sve to predstavlja osnovu za dolazak novih investitora i dalji privredni i ekonomski razvoj naše zemlje. Australijske kompanije su dobrodošle na investiraju ovde“, rekla je Mihajlović.

Ambasadorka Rut Stjuart je kazala da pored Rio Tinta i projekta Jadar, koji je veoma pozitivno ocenjen u Australiji, i druge australijske kompanije posluju u rudarskom sektoru u Srbiji i postoji zainteresovanost za nove investicije.

„Uvereni smo da projekat Jadar donosi ogromne benefite ne samo Srbiji, već i celoj Evropi, u pogledu proizvodnje litijumskih baterija“, rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari