MOD: Lažne tvrdnje Vojnog sindikata o finansijskim transakcijama 1Foto: MOD

Ministarstvo odbrane odgovorilo je na tvrdnje Vojnog sindikata Srbije o „ugroženoj egzistenciji pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“, nazvavši ih „nimalo verodostojnim i veoma neproverenim“. Odgovor prenosimo u celosti.

Još jednom naglašavamo da se sve finansijske transakcije kojima Ministarstvo odbrane isplaćuje lična primanja zaposlenih realizuju preko konsolidovanog računa Trezora iz sredstava koja su u budžetu Republike Srbije opredeljena Ministarstvu odbrane. Povodom lažnih natpisa i optužbi Vojnog sindikata Srbije, kontaktirali smo i Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine koji je, naravno, demantovao navode da je vršio bilo kakve isplate ličnih primanja u ime Ministarstva odbrane.

Za subvencionisane stambene kredite profesionalnim vojnim licima u 2018. godini u budžetu su izdvojena sredstva od 300 miliona dinara koja su i realizovana za tu namenu isplatom 235 subvencionisanih stambenih kredita. Sredstva za stambene kredite nemaju apsolutno nikakvu vezu sa sredstvima koja su utrošena za vežbu na Pešteru.
Projekat “Lazar” je, kao što je poznato, uveden u naoružanje Vojske Srbije kao donacija JP “Jugoimport-SDPR”. S tim u vezi, napominjemo da Ministarstvo odbrane do sada nije imalo nikakva plaćanja u vezi sa tim projektom.

Kada je reč o uplatama solidarne pomoći za rođenje deteta, a posle odluke Upravnog suda o solidarnim pomoćima za rođenje deteta za period od 2015. do 2017. godine, odnosno za period pre utvrđivanja te pomoći propisima u Ministarstvu odbrane, preduzete su mere za isplatu po donetim rešenjima. Deo je već isplaćen u toku 2018. godine u okviru raspoloživih sredstava u budžetu. Za solidarne pomoći koje nisu isplaćene u 2018. godini pravovremeno su planirana i obezbeđena sredstva u budžetu za 2019. godinu i isplata svih solidarnih pomoći iz tog perioda biće izvršena na početku 2019. godine. Reč je o obavezama koje nisu mogle biti predviđene prilikom planiranja sredstava za 2018. godinu, jer je Upravni sud takvu odluku doneo u toku 2018. godine.

Još jednom da naglasimo – Ministarstvo odbrane nije i neće bankrotirati, budžet za 2019. godine veoma dobro isplaniran i prioriteti ostaju poboljšanje standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nabavka savremenog naoružanja i obnova infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari