Jedan od ranijih protesta "1 od 5 miliona" u Novom Sadu Foto: Tamara Kopestinskij

Dan državnosti je, kako navode i povod i najbolja prilika da o odnosu sadašnje države prema njenim građanima govore ljudi iz različitih profesija i društvenih grupa, a koji redovno učestvuju na protestima.

O tome zašto su izašli na ulicu govoriće svojevremeno istaknuta aktivistkinja „Otpora“ a sada profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Jelena Kleut, poljoprivrednik i aktivan učesnik svih građanskih protesta na ulicama od 1996. godine Slavko Vukov i penzioner Mile Delić, koji je široj javnosti postao poznat kada je vođi režima Aleksandru Vučiću vratio 5.000 dinara koji su isplaćeni svim penzionerima i koji svakog meseca šalje pismo Vučića u kojem ga obaveštava o tome koliko mu je nezakonito zakinuto od penzije.

Građani će posle skupa na Pozorišnom trgu krenuti u tradicionalnu šetnju gradskim ulicama, istom trasom kao i na prva tri protesta, ali u obrnutom smeru. Kolona će najpre ići Bulevarom Mihajla Pupina, pa će skrenuti u ulicu Žarka Zrenjanina i nastaviti Stražilovskom, da bi onda ulicom Maksima Gorkog, Bulevarom oslobođenja i Jevrejskom ponovo došla do Pozorišnog trga.

Povezani tekstovi