Narodna stranka: Da li se Makiško polje priprema za investitora Beograda na vodi 1Makiško polje Foto: N1

Narodna stranka upitala je danas da li vlast priprema Makiško polje za investitore koji grade i „Beograd na vodi“ i da li će građani Srbije plaćati gradnju infrastrukture za projekat gradnje stanova od kojeg će profitirati privatni investitor.

„Moguće je da će biti isti investitor jer je isti način gradnje. Oba projekta, Makiško polje i ’Beograd na vodi’, planirana su na močvarnom tlu, koje je veoma zahtevno za gradnju. Postavlja se pitanje i koliko će građani platiti gradnju infrastrukture na Makiškom polju“, rekao je član Odbora Narodne stranke za urbanizam, arhitekta Jovan Mrkalj u programu „Otvoreno“.

Mrkalj je istakao da je neophodno uraditi opsežnu analizu uticaja naselja na Makiškom polju na vodoizvorište i snabdevanje vodom Beograda.

„Građevinski radovi na Makiškom polju direktno će ugroziti čistoću podzemnih voda za vodosnabdevanje Beograđana i moglo bi da dođe do nepovratnog zakrčenja, a moguće i potpunog prestanka korišćenja tog izvora vode“, dodao je Mrkalj.

„Naselje bi bilo u blizini fabrike za preradu vode ’Makiš 1’ i zato je planirano izmeštanje magacina sa hlorom koji se koristi za prečišćavanje vode, jer je hlor otrovan, ali će i posle izmeštanja magacina ostati opasnost od katastrofe, pošto će hlor morati da se transportuje do fabrike“, rekao je Mrkalj.

Mrkalj je dodao da se nikako ne preporučuje da naselja i fabrika za preradu vode budu blizu, a najmanja udaljenost trebalo bi da bude dva kilometra.

„JKP ’Beogradski vodovod i kanalizacija’ navodi da ni postojeći kolektori za fekalnu vodu i atmosferske padavine nemaju dovoljno kapaciteta da podrže planiranu gradnju na Makiškom polju, tako da je potrebno izgraditi novu kanalizacionu infrastrukturu“, rekao je Mrkalj.

Mrkalj je dodao da bi priključivanje novog naselja na postojeći sistem bez proširivanja kapaciteta moglo bi da izazove ekološku katastrofu u Čukaričkom rukavcu.

„Potrebno je prvo izgraditi kanalizacioni sistem za fekalne i atmosferske vode. Projektom gradnje na Makiškom polju nije predviđena ni gradnja odvodnog kanala duž Obrenovačkog puta koji bi zaštitio vodoizvorište od voda koje se slivaju sa Čukaričke padine. Trebalo bi izgraditi i melioracione kanale koji će tu vodu sprovoditi dalje do Save“, rekao je Mrkalj.

Mrkalj je istakao da bi od „širenja grada zarad investitorske gradnje“ realnije bilo ulagati u obnovu užeg centra grada.

„Istraživanje je pokazalo da je u centru Beograda prazno 40 odsto novoizgrađenih nekretnina.

Predsednica Odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković rekla je da novi projekti nisu transparentni i da javnost nema uvid u njih.

Odbornik Narodne stranke Miloš Pavlović rekao je da je neverovatno da vlast krije od građana ko su investitori za projekat gradnje stanova na Makiškom polju, i dodao da je „vlastima najvažniji profit investitora bliskih SNS-u, a interesi građana su im na poslednjem mestu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari