Ne davimo Beograd: Sa investitorskog urbanizma preći na održivi razvoj 1Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ ocenila je da je za urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, odgovoran „investitorski urbanizam“ koji zaradu stavlja ispred potreba gradjana.

U saopštenju tog pokreta dodaje se da taj slučaj ukazuje da se grad mora razvijati planski, u skladu sa principima održivog razvoja, a da će u suprotnom posledice osećati svi građani.

„Profit investitora je jedini interes kojim se, već godinama unazad, vode gradske vlasti. Umesto da štite javni interes građana, da se brinu o kvalitetu života ljudi u gradu, vlast na prvo mesto stavlja zaradu pojedinaca i kompanija… Posledice (investitorskog urbanizma) su ovoga puta direktno ugrožavanje imovine i života stanovnika Vračara“, navodi se u saopštenju.

Deo stambene zgrade koja se nalazi u Vidovdanskoj ulici urušio se juče ujutro, u incidentu nije bilo povređenih, a stanari zgrade su evakuisani.

Prema prvim informacijama, zgrada je počela da se urušava jer su joj temelje ugrozili građevinski radovi na susednoj parceli.

Stanovnici ugrožene zgrade su za medije naveli da su danima upozoravali na problem, da su investitoru ukazivali na pucanje zidova, ali da nikakve reakcije nije bilo.

Gradske vlasti su stanare premestile u hotel Slavija, dok se problem ne sanira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari