Obradović: Predlozi evroparlamentaraca povrdili da izborni uslovi nisu dobri 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da se na osnovu 16 zaključaka koje su predložili predstavnici Evropskog parlamenta „može konstatovati da je opozicija bila u pravu da izborni uslovi nisu bili dobri i da Skupština nije demokratska“.

Obradović je za televiziju Prva izjavio da je u zaključcima evroparlamentaraca „kontrola nad izbornim procesom ostala nedefinisana“, i da je „istoj vlasti koja nije dozvoljavala slobodne izbore ostavljeno da sprovedu zaključke“.

On je naveo da će u narednim danima predsedništvo Dveri odlučiti da li će učestvovati“ u daljim pregovorima uz posredovanje evroparlamentaraca, i da su za taj pokret ključni sloboda medija i kontrola izbora.

Obradović je naveo da zaključci evroparlamentaraca predviđaju da opozicija dobije šest članova u Republičkoj izbornoj komisiji, od 17 članova koliko RIK ukupno ima, a da to znači da će vlast „uvek preglasavati“.

„Privremeno nadzorno telo koje bi trebalo da kontroliše medije sastavljeno je od šest članova koje daje REM i čest koje daje opozicija. Među tih šest koja pripadaju opoziciji ubaciće jednog ko pripada njima, Šeselja, Čanka ili Čedu, i opet će preglasavati“, rekao je Obradović.

On je naveo da je konkretnijih pomaka u pogledu slobode medija bilo na pregovorima bez posredovanja stranaca, gde je na poslednjem sastanku kome su prisustvovali i predstavnici sedam medija bilo reči oko izmene programskih šema televizija sa nacionalnom frekvencijom koje bi trebalo da otvore prostor za gostovanja predstavnika opozicije u svojim emisijama.

„Oni treba da dostave kako će izgledati njihove jesenje (programske) šeme i da se obavežu na emisije u kojima ćemo da gostujemo. To još nismo dobili“, rekao je Obradović.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je odgovorio da je „vlast prihvatila sve što su evroparlamentarci tražili, i da će bez obzira da li je potpisano ili ne biti realizovano“.

„Očekujemo ko će u narednim danima ući u to telo (za medije) i RIK, i da nastavimo ovaj dijalog“, rekao je Dačić.

On je dodao da je u pregovorima vlasti i opozicije bez posredovanja stranaca napravljena radna verzija predloga o proširenju sastava RIK-a sa strankama koje nisu učestvovale na izborima, ili nisu prešle cenzus od tri odsto da bi ušle u parlament.

Dačić je rekao da vlast može uticati na javne servise RTS i RTV da u svojim programima otvore prostor i za opoziciju, a da je za privatne medije „to na bazi preporuka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari