Opozicija traži zabranu skupa radikala 1Foto: Lidija Valtner

Srpska radikalna stranka Deseti kongres centralne otadžbinske uprave održaće sutra u kući lidera radikala Vojislava Šešelja u Hrtkovcima.

Na Kongresu će biti izabrano kompletno rukovodstvo stranke, predsednik, zamenik, četiri potpredsednika, generalni sekretar i članovi Centralne otadžbinske uprave.

I dok u SRS tvrde da su odlučili da drže Kongres tamo gde ih narod voli, predstavnici nevladinih organizacija i političkih stranaka smatraju da je to provokacija i traže od MUP-a Srbije da taj skup zabrani i „tako spreči ponavljanje zločina koje je lider radikala Vojislav Šešelj počinio u tom mestu devedesetih godina prošlog veka“.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, smatra da je kongres radikala u Hrtkovcima provokacija na koju bi država morala reagovati ako želi da pokaže da je spremna da se suoči sa prošlošću i da osudi pojave kao što je bilo iseljavanje Hrvata iz Vojvodine pod pritiskom paradržavnih militantnih grupa. „Dokle god se u regionu aktuelne vlasti prisećaju sopstvenih žrtava, a negiraju počinjene zločine nad drugima, neće biti ni pomirenja, ni realnog napretka u odnosima. Tolerisanje skupa SRS u Hrtkovcima samo doprinosi održavanju loših odnosa“, smatra Kostreš.

A Građanska Vojvodina ocenjuje da je zakazivanje otadžbinskog kongresa SRS u Hrtkovcima „očigledan nastavak politike širenja nacionalne mržnje od čijih posledica se društvo još nije oporavilo“. Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV-a, smatra da pripadnici ranjene zajednice Hrvata sa razlogom očekuju da nadležni državni organi zabrane skup radikala u Hrtkovcima, jer bi se njegovo održavanje moglo tumačiti kao ruganje nevinim žrtvama.

Đorđo Žujović, član predsedništva LDP, kaže za Danas da je taj otadžbinski kongres samo maska za političko orgijanje Vojislava Šešelja i nameran povratak na mesto zločina.

„Ove godine se vlast odlučila da dozvoli Šešelju odlazak u Hrtkovce, ali me to ni ne čudi, pošto je Šešelj jedno od strašila ove vlasti. Potrebno mu je što pre oduzeti poslanički mandat, jer je osuđeni ratni zločinac, a zakon je jasan. Nadam se da će neka buduća vlast umeti da se obračuna sa zlom zvanim SRS i Vojislav Šešelj“, ističe Žujović.

Miljan Damjanović, funkcioner i poslanik SRS, ne smatra, međutim, da su Hrtkovci mesto zločina, već mesto u kome narod voli i poštuje Šešelja.

„U Hrtkovcima se nalazi Šešeljeva kuća i to je centar Okruga SRS. Niko ne može da zabrani bilo kakav skup u privatnoj kući našeg lidera. Prirodno je bilo da okupimo sve najuglednije radikale iz Srbije, Crne Gore i Srpske baš tamo gde želimo da pokažemo poštovanje meštana prema našem lideru, a ne kako to nazivaju širenjem mržnje, već upravo suprotno. Mi širimo ideologiju srpskog nacionalizma“, poručuje Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari