Ostali samo Rakić, Nikolić i Vujačić 1Ivan Vujačić Foto: Medija centar

Izvršni odbor Demokratske stranke Zorana Lutovca na telefonskoj sednici u utorak uveče iz stranke je isključio 53 člana.

Time su, nakon izbora koje je prošlog vikenda sprovela grupa oko Branislava Lečića uz Zorana Lutovca, od od poznatijih demokrata ostali Dragana Rakić, Dejan Nikolić i bivši ambasador Ivan Vujačić.

Dušan Kostadinović, predsednik Izvršnog odbora DS, koji je na telefonskoj sednici isključio veliki broj dosadašnjih članova zbog „učešča u izbornim radnjama koje nije organizovala Demokratska stranka, juče nam je samo kratko rekao da disciplinski postupak nije vođen“.

„Konstatovan je samo prestanak članstva onima koji su organizovali i učestvovali u izborima koje nije raspisala DS. Odluka o isključenju biće poslata u predviđenom roku“, naveo je Kostadinović za Danas.

Jedan od osnivača DS, a sada isključeni član Dragan Domazet, saznao je od novinara Danasa da je nakon toliko godina brisan iz članstva u stranci koju je osnovao.

Upitan da prokomentariše odluku o isključenju, Domazetova prva reakcija bila je „čije isključenje, kada se to desilo, pa ja nisam dobio ništa“.

„Po Statutu iz stranke isključuje organizacija kojoj pripadaš, a ja sam u DS Starog grada. Zašto se isključenjima bavi Izvršni odbor i kako mogu da me isključe iz stranke bez saslušanja mojih argumenata. Oni krše masovno Statut, a nas isključuju zbog kršenja tog istog statuta. Čim vide nekoga da se ne slaže sa predsednikom, oni ga isključuju iz stranke. Kada nas sve isključe, održaće izbornu skupštinu“, kaže Domazet.

Dodaje da je Lutovac autokrata koji je napravio veliku štetu DS, uništio infrastrukturu, a da Dragana Rakić, koja je jedina ostala uz njega, ima manire radikalke.

Domazet kaže da je strašno što se u dešavanja u DS-u meša i Dragan Đilas, predsednik neke druge stranke, koga je Boris Tadić svojevremeno preko noći kooptirao za člana Predsedništva u DS. „Postao je Đilas predsednik DS, a nije ni znao kako funkcioniše Glavni odbor“, tvrdi Domazet.

„Organi koji su nakon stranačkih izbora raspušteni ne mogu da donose takve nestručno obrazložene odluke“, kaže za Danas Goran Ćirić, donedavni šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije.

„Skidanjem table DS iz centrale stranke Lutovac je u stvari pokazao da mu namere idu ka ukidanju Demokratske stranke… Lutovčeve namere neće proći i novo rukovodstvo DS će podići energiju i definisaće jasnu politiku u borbi protiv ovog režima“, poručuje Ćirić.

Goran Paunović, bivši šef poslaničkog kluba DS u vojvođanskom parlamentu, kaže za Danas da je Lutovac očigledno od nekog dobio zadatak da bude poslednji predsednik DS.

„Bilo je svega u DS kroz njenu istoriju, ali ovakvih, staljinističkih obračuna, nikada. Upravo je iz stranke izbacio sve ministre iz Đinđićeve vlade i desetine drugih hrabrih ljudi koji su uprkos svemu ostale demokrate. Lutovac se ovim besramnim činom upisao velikim slovima u istoriju političkog beščašća. Odluke koje je doneo ne priznajemo i na Skupštini narednih dana zatvaramo ovo tužno poglavlje i svu energiju usmeravamo na rušenje autokratskog režima Aleksandra Vučića“, navodi Paunović.

I Aleksandra Jerkov za Danas ističe da je očigledno zadatak Lutovca da DS više ne bude. „Prvo smo se borili za politiku DS-a. Onda smo se borili za naša ustavom i zakonom zagarantovana prava na slobodu mišljenja i političko opredeljenje. Odgovor je bio izbacivanje iz stranke, sa uvredama poput onih koje su mi upućivali radikali i Šešelj u skupštini. Na kraju sam dobila i krivičnu prijavu od Lutovca. Sada najavljuje krivične prijave protiv članova DS-a. Pa to je apsurd. Koliko je krivičnih prijava podneo protiv SNS-a i Aleksandra Vučića? Tužno mi je to hvatanje za fotelju kao da mu život od toga zavisi… Tamo gde su stali Vučić i naprednjaci sa uništavanjem DS-a Lutovac je nastavio. Za koga i za čiji račun sve ovo radi moraćete da pitate njega. Mnogo članova je prešlo u stranke poput SSP-a“, kaže Jerkov.

Ružić: Ništa još nije stiglo iz DS

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, kaže za Danas da nikakav zahtev za upis novog predsednika još nije stigao iz DS do njega. Ukoliko ovo ministarstvo ne bude imalo dovoljno materijala i dokaza da utvrdi ko je pravi i legitimni predsednik stranke, Lutovac i Lečić moraće na sud.

Spisak isključenih:

Goran Kaurić, Vlasta Tišma, Ljubica Tišma, Zoran Pejić, Dragan Terzić, Vasilj Tišma, Slađan Bogdanović, Viktor Falbab, Živko Vujin, Milivoj Petrović, Dragoslav Šumarac, Vladimir Negojević, Vojislav Janković, Ivan Marjanović, Petar Radojčić, Nemanja Milošević, Predrag Spasojević, Nataša Vučković, Tamara Tripić,  Zoran Mihajlović, Nada Kolundžija, Filip Isailović, Srđan Sandić, Ivan Krstić, Vida Ognjenović, Čedomir Petrinjac, Boris Anastasijević, Andreja Pavlović,  Aleksandar Vig, Suzana Bojković, Dragan Domazet, Jovana Jovanović, Milica Slijepčević, Šćepanović Dragan, Nikola Lunić, Zoran Đorđević, Tomislav Igić, Milena Kostadinović, Slavoljub Stamenković, Goran Ćirić, Dejan Marković, Zvonko Jovanović, Vasa Dragaš, Ana Tomanova Makanova, Božidar Živković, Goran Paunović, Bratislava Milojević, Lejla Ruždić, Milena Aćimović, Karolina Žavelji, Božidar Đelić, Ivan Milosavljević i Aleksandra Jerkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari