Pacoli čestitao Vladi Srbije i Vučiću na izgradnji auto-puta Niš-Priština 1

Kosovski ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli čestitao je Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na potpisivanju ugovora o izgradnji autoputa Niš-Priština, ocenivši da je to „veliki korak ka miru sa Kosovom“.

Kako je preneo portal Kossev, Pacoli je na svom Tviter profilu naveo da je mir „jedini način za izgradnju svetle budućnosti“.

„Nastavak izgradnje auto-puta od Srbije do granice sa Kosovom, Merdara, je veliki korak ka miru sa Kosovom. Čestitam Vladi Srbije i predsedniku Vučiću na preduzetništvu“, naveo je Pacoli.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je juče sa predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) ugovor o zajmu u vrednosti 100 miliona evra, i ugovor o pomoći od 40,6 miliona evra za izgradnju autoputa Niš-Merdare-Priština.

Mihajlović je rekla da se na pripremi tog projekta radilo tri godine, te da je uprkos raznim kritikama, na inicijativu tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića pokrenut projekat izgradnje „autoputa mira“, s obzirom na njegovu važnost.

„Ovaj projekat je važan ne samo zbog privrednog razvoja Srbije i povezivanja gradjana u nekoliko okruga, već i politički, zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i saradnjom. Strateški, ovaj autoput omogućiće nam izlazak na more i luke“, rekla je ona.

Trasa budućeg autoputa od Niša do Merdara duga je 77 kilometara, a prva deonica od Niša do Pločnika duga je 33 kilometara i procena vrednosti radova na izgradnji poluprofila, eksproprijacije i projekta iznosi oko 250 miliona evra.

Druga deonica od Pločnika do Merdara duga je 44 kilometra i procenjena vrednost iznosi oko 570 miliona evra, a očekuje se da radovi na prvoj deonici započnu u poslednjem kvartalu sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari