Patrijarh Irinej je istakao da je problem Srbije to što se srpski narod koji je izbegao nije vratio na Kosovo.

„Prvo rešenje i najveći zadatak jeste vratiti što veći broj ljudi prognanih sa Kosmeta“, rekao je patrijarh za „Večernje novosti“ komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu na koji je pozvao predsednik Vučić.

On je u manastiru Tronoša kod Loznice, gde je obeleženo sedam vekova postojanja ove zadužbine Nemanjića, rekao da mu se čini da srpski narod nikada nije stradao kao u našem vremenu, počev od stratišta u Jasenovcu i Jadovnu, pa sve do Kosova i preko Kosova.

S druge strane, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je poručila da očekuje da Srpska pravoslavna crkva bude partner tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i da pre početka razgovora ne vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“U tim razgovorima očekujem da će Srpska pravoslavna crkva, kao vekovni čuvar našeg naroda i kulture na Kosovu biti dobar partner i da će svojim uticajem istinski pomoći u uspostavljanju nove vrste dijaloga između Srba i Albanaca. Očekujem i da ne vrše pritisak pre početka razgovora o Kosovu na predsednika Srbije Aleksandra Vučića “, ističe se u saopštenju.

Mihajlovićeva je dodala da su sve dosadašnje politike dovele do toga da je Kosovo sve dalje od Srbije.

Zato nam je potrebna nova, mudra i racionalna politika koju će sprovoditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije – zaključila je ona.