Patrijarh: Vučić da misli kao Crkva; Mihajlović :SPC da ne vrši pritisak 1

Patrijarh srpski Irinej rekao je da veruje da po pitanju Kosova predsednik Srbije Aleksandar Vučić misli isto kao i srpski narod i Crkva i da se uzda u Rusiju da će pomoći Srbiji da sačuva ono što je uvek bilo srpsko, prenosi Srna.

Patrijarh Irinej je istakao da je problem Srbije to što se srpski narod koji je izbegao nije vratio na Kosovo.

„Prvo rešenje i najveći zadatak jeste vratiti što veći broj ljudi prognanih sa Kosmeta“, rekao je patrijarh za „Večernje novosti“ komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu na koji je pozvao predsednik Vučić.

On je u manastiru Tronoša kod Loznice, gde je obeleženo sedam vekova postojanja ove zadužbine Nemanjića, rekao da mu se čini da srpski narod nikada nije stradao kao u našem vremenu, počev od stratišta u Jasenovcu i Jadovnu, pa sve do Kosova i preko Kosova.

S druge strane, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je poručila da očekuje da Srpska pravoslavna crkva bude partner tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i da pre početka razgovora ne vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“U tim razgovorima očekujem da će Srpska pravoslavna crkva, kao vekovni čuvar našeg naroda i kulture na Kosovu biti dobar partner i da će svojim uticajem istinski pomoći u uspostavljanju nove vrste dijaloga između Srba i Albanaca. Očekujem i da ne vrše pritisak pre početka razgovora o Kosovu na predsednika Srbije Aleksandra Vučića “, ističe se u saopštenju.

Mihajlovićeva je dodala da su sve dosadašnje politike dovele do toga da je Kosovo sve dalje od Srbije.

Zato nam je potrebna nova, mudra i racionalna politika koju će sprovoditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije – zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari