Plenković i Milanović o situaciji na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković pozvao je večeras na zdrav razum i deeskalaciju situacije na granici Kosova i Srbije.

„Na svim međunarodnim forumima stav Hrvatske je uvek bio da treba da prevladaju poruke smirivanja tenzija i smanjenja napetosti“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu posle sastanka vrha HDZ.

Situaciju je komentarisao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je novinarima u Splitu rekao da situacija na Kosovu ne ugrožava direktno Hrvatsku, ali da ona posmatra odnose Beograda i Kosova.

On je naveo da je Kosovo odgovorilo recipročno meri koju Srbija primenjuje već 20 godina da kroz Srbiju ne može da se prođe sa kosovskim tablicama.

„Kosovo možda malo, što bi rekli Srbi bandoglavo sada traži isti aršin za vozila koja dolaze iz Srbije. Ko to eskalira?“, upitao je Milanović.

On je ocenio da će i Beograd i Priština teško u „takvom gardu napredovati dalje prema Evropskoj uniji“, ali da je stanje teže za Kosovo koje godinama nisu priznale sve članice EU, prenela je agencija Hina.

Milanović je dodao da i on može da pozove na „deeskalaciju, kako to godinama radi evropska diplomatija i nikada ne napravi ništa“.

„Ne znam, možda su se trebali pokriti ušima po glavi i ćutati“, rekao je hrvatski predsednik.

Pritom je citirao poslovicu „Vuk na svoju ovcu pravo ima, a tiranin na slaba čoveka“ i zaključio da je „bit u tome da se suprotstaviš“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari