Porodica Bitići: Nadležni odgovorni za zločine, Vučić ne može pobeći od istine 1Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Pravnik porodice Bitići, Praven Madhiraju rekao je da su nadređeni odgovorni za zločine za koje su znali ili je trebalo da znaju, te da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ne može pobeći od istine“.

„Nadređeni su odgovorni za zločine za koje su znali ili za koje je trebalo da znaju da su ih počinili njihovi podređeni. Kako je Kalamar navela, to je jasno još od Nirnberga. Predsednik Vučić ne može pobeći od ove proste istine“, citira se Madhiraju u saopštenju porodice Bitići.

Član porodice Bitići, Ilir Bitići reagujući na izveštaj specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija (UN) za vansudska pogubljenja, Anjes Kalamar, navodi da sprska vlada i Aleksandar Vučić traže izgovore kako se ne bi došlo do pravde.

„Predsednik Vučić i njegova vlada uvek će izmišljati izgovore da ne bi dali mojoj braći i mojoj porodici pravdu kakvu zaslužujemo. Kalamar je pokazala šta oni zapravo jesu – smeće“, navodi se u saopštenju.

Kalamar je u pismu koje je uputila nadležnima u Srbiji navela da srpska Vlada „prema međunarodnom humanitarnom pravu i domaćim pravnim instrumentima ima obavezu da istraži krivičnu odgovornost zapovednika i nadređenih, uključujući Gorana Radosavljevića i Vlastimira Đorđevića, za ubistvo braće Bitići“.

Osporila je tvrdnje nadležnih u Srbiji da se ne može primeniti princip komandne odgovornosti u slučaju likvidacije Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, čija tela su pronađena u masovnoj grobnici u Petrovom Selu na terenu specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova pod komandom Gorana Radosavljevića.

„Prema pravilu 153. Običajnog međunarodnog humanitarnog zakona, zapovednici i drugi nadređeni krivično su odgovorni za ratne zločine koje su počinili njihovi podređeni, ako su znali ili su imali razlog da znaju da će potčinjeni počiniti ili su počinili takve zločine, a nisu preduzeli sve potrebne i razumne mere kako bi sprečili njihovo počinjenje ili kažnjavanje odgovornih lica“, navodi Kalamard i dodaje da se ovaj princip odnosi na zločine počinjene kako tokom međunarodnih tako i tokom sukoba koji nemaju takav karakter, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovo je drugo pismo izvestiteljke UN vlastima u Srbiji u slučaju ubistva braće Bitići. Prvo je adresirano 23. jula 2019. godine i u njemu se, između ostalog, traže detaljne informacije o sprovedenoj istrazi, obezbeđivanju dokaza i zaštiti svedoka u ovom slučaju, kao i o naporima da se lociraju druge masovne grobnice na području Srbije.

„Prema tada važećem Krivičnom zakoniku, komandna odgovornost nije uvedena u Krivični zakon Republike Srbije pre 2006. godine. Jedno od osnovnih načela Krivičnog zakona je primena zakona koji je bio važeći u vreme izvršenja krivične dela krivičnog dela, a ne retroaktivno ili retrospektivno. Ona se može primeniti retroaktivno samo u slučaju kada su njene odredbe blaže za počinioca“, navodi se u odgovoru nadležnih u Srbiji, piše RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari