Poslanici Bundestaga sa Vučićem: Zalažemo se za dijalog sa Prištinom, mir i stabilnost 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanici nemačkog Bundestaga Peter Bajer i Kristijan Šmit u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveli su da se Nemačka zalaže za pronalaženje načina za intenziviranje dijaloga sa Prištinom, očuvanje mira i stabilnosti, ekonomski prosperitet, kao i za to da nema promene granica.

Ovo je danas saopšteno iz kabineta srpskog predsednika.

Vučić je sa poslanicima Bundestaga razgovarao o problemima u dijalogu sa Prištinom, rekavši da je Srbija potpuno posvećena dijalogu u cilju postizanja kompromisnog rešenja, ali da je Priština blokirala dijalog uvodjenjem taksi na robu iz Srbije.

„Priština nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO. Uveli su anticivilizacijske takse na robu iz Srbije i BiH i usvojili platformu koja u potpunosti onemogućava nastavak dijaloga“, kazao je Vučić i dodao da očekuje da Nemačka, Evropska unija i šira medjunarodna zajednica ozbiljno shvate ovakve poteze i na njih adekvatno reaguju.

Vučić je na sastanku sa poslanicima nemačkog Bundestaga rekao i da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da veoma ceni kontinuiranu podršku Nemačke u procesu evrointegracija.

Rekao je i da je Srbija pouzdan i odgovoran partner, navodeći da odnose sa Nemačkom karakteriše razvijena saradnja na svim poljima.

On je kazao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

„U Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 60.000 radnika“, naveo je Vučić, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari