Radović: I Milošević bio "počasni građanin" pa je pao sa vlasti 1Press centar / Predsednik Republike Srbije

Kada je proglašen za počasnog građanina Valjeva pre nekoliko dana, predsednik Aleksandar Vučić po 12. put za devet godina od kako je na vlasti, postao je počasni „stanovnik“ nekog grada ili opštine širom Srbije, ali i Bosne i Hercegovine.

U protekloj 2021. godini, Vučić je titulu počasnog građanina poneo čak pet puta, čime premašuje sve rekorde na godišnjem nivou, i prosek prethodnih godina od jednog do dva počasna imenovanja po godini.

Krajem jula ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić poneo je titulu počasnog građanina Valjeva na inicijativu koalicije SPS-JS koja u tom gradu čini opoziciju. Ovo je ujedno i treći put u roku od mesec dana da je Vučić dobio ovako visoko zvanje u nekom gradu ili opštini.

Pored SPS-a koji čini „opoziciju“ u ovom gradu, u Skupštini opštine Valjeva, jedina opoziciona grupa koja je bila protiv ovakovg imenovanja Vučića jeste Lokalni front Valjevo.

Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta kaže za Danas da su u ovom konkretnom slučaju predstavnici „lažne opozicije“ zataškali glas one prave, ali ističe da su očigledne namere svih onih koji predlažu da predsednik dobije počasne titule, ne samo u Valjevu, već i u svim drugim opštinama i gradovima.

– Podanička vlast u svakoj lokalnoj samoupravi se utrkuje na koji način će da prikupi političke poene u toj partijskoj hijerahiji. Poenta je utrkivanje ko će više da se dodvori. Smešno je i pričati o tome jer SNS radi isto što su radile i Miloševićeve ulizice devedesetih godina. Tadašnja vlast je istu grešku pravila sa proglašavanjem Miloševića za počasnog građanina pa su se posle poništavale te odluke, podsetio je Radović. On kaže i da se ovakve titule Vučiću dodeljuju uz obrazloženje o „demokratskom karakteru vlasti“ što je za Lokalni front neverovatno jer je jedan njihov aktivista u Valjevu bio hapšen i vršeno nasilje nad njim samo zato što je kritikovao vlast.

Pre toga, Vučić je dobio povelju počasnog građanina opštine Zvečan na Kosovu i Metohiji, a 28. juna, na Vidovdan, proglašen je počasnim građaninom opštine Smederevska Palanka.

Tri meseca pre toga, Vučić je u jednom danu postao počasni građanin čak dva grada – Šapca i Banjaluke.

U Šapcu je Vučić postao „počasni građanin“ ubrzo nakon što se u ovom gradu učvrstila vlast Srpske napredne stranke, posle godina opstajanja Šapca kao jedinog opozicionog grada.

Vučić je titulu počasnog Šapčanina poneo nakon što je ovo zvanje, tokom prethodne vlasti, bilo dodeljeno Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču koji je otkrio jednu od najvećih afera koja je uzdrmala Vučićevu vlast – afer „Krušik“.

Zanimljivost je i što je Aleksandar Obradović rodom iz Valjeva i „Krušik“ je jedan od prepoznatiljvih simbola ovog grada, u kome će nadalje i Vučić biti počasan građanin.

Bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i lider Zajedno za Srbiju, smatra da naprednjaci dodeluju ove nagrade „svome vođi“ kako bi prikrili sve greške koje su zajedno napravili upravljajući gradovima, opštinama i celom državom.

– Puno je zasluga za koje je Vučić mogao da bude nagrađen – za progon istinskih boraca za slobodu, za najzagađeniji vazduh u Srbiji ili za grad koji je najviše nazadovao u poslednjih 10 godina. Očigledno je da je vlast u panici jer ih sustižu veze sa kriminalcima ali i njihov diletantizam i nesposobnost da upravljaju. Zato angažuju provokatore i izmišljaju nagrade i priznanja – ističe Zelenović.

Banjaluka, na čiju se listu počasnih imena Vučić upisao, četvrti je po redu grad odnosno opština u Bosni i Hercegovini u kojoj Vučić dobija ovako ugledno zvanje.

Početkom 2020. godine, Vučić je dobio Povelju počasnog građanina Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj, a pre dve godine, u julu 2019. Vučić je postao i počasni građanin opštine Drvar u BiH. Pre toga poneo je ovu titulu i u opštini Sokolac.

U međuvremenu, predsednik Srbije je zaslužio počasno zvanje i u Aleksandrovcu, gde je ovu titulu dobio 14. februara ove godine, za Svetog Trifuna, praznik vinogradara kojima je predsednik veoma privržen i Dan te opštine.

Pre toga, Vučiću je dodeljno zvanje počasnog građanina u opštini Vladimirci, u Svrljigu, a još davne 2013. godine Vučić je, kao tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije, dobio Povelju počasnog građanina Leskovca.

 

Čačak godinama odoleva Vučiću

Čačak je jedan od retkh gradova u Srbiji koji godinama uspešno odoleva direktnim inicijativama za imenovanje Vučića počasnim građaninom ovog mesta. Iako je 2018. godine predsednik Srbije bio nominovan za Decembarsku nagradu grada Čačka, što je najviše počasno priznanje tog grada, Komisija za dodelu ove nagrade nije razmatrala predlog za kandidaturu predsednika Vučića koji je bio podnet, ali neblagovremeno. Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Maksimović, tada je isticao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „više nego zaslužuje“ priznanje Grada, ali novih incijativa ovog tipa nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari