Rakić: Leka će najbolje odigrati ulogu kandidata za predsednika stranke 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Nikakva izborna skupština Demokratske stranke neće se održati tog 26. septembra. Ovo što se predstavlja kao sprovođenje izbora u DS nema nikakav ni legitimitet ni legalitet, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke.

„To je obično zamajavanje i maltretiranje i DS i njenih članova od strane omanje grupe bivših i sadašnjih stranačkih funkcionera koja pokušava da na silu preuzme kontrolu nad strankom. To je takođe i pokušaj kompromitacije i stranke i svih nas u stranci. Nažalost, oni su svojim nerazumnim postupcima sami sebe doveli u situaciju da nemaju časnog izlaza. Zato će možda i proglasiti da su te izbore održali i da su tobože izabrali neke ljude, ali to nikad neće zaista biti rukovodstvo Demokratske stranke“, ističe Dragana Rakić.

*Zvaničan kandidat za predsednika DS, ipak, postoji, a to je Branislav Lečić.

To je logičan izbor. Leka je najbolji glumac među njima i on će najbolje odigrati ulogu kandidata za predsednika stranke. Osim toga, Leka je potpuno nezainteresovan za svoju političku reputaciju i budućnost u politici. Njemu će neuspeh najlakše pasti. Ostali ne bi da se toliko otvoreno blamiraju, ako baš ne moraju.

*Na spisku kandidata za potpredsednike pojavila su se nepoznata lica, osim Dragoslava Šumarca, koji je i sada aktuelni potpredsednik.

To što sada radi profesor Šumarac, ne posmatram kao izdaju Lutovca. Uopšte ne razmišljam u tim relacijama. Nešto drugo je tu mnogo važnije. Šumarac je izneverio naše stranačke kolege koje su glasale za sve nas, pa tako i za njega, na poslednjim stranačkim izborima. Ljudi su za glasali za nas, zato što više nisu hteli da stranku vode oni koji su je dotad vodili. Međutim, potpredsednik Šumarac je sada promenio stranu i više nije sa onima koji su glasali za njega da postane potpredsednik, već je sa onima za koje smo zajednički obećali našim stranačkim kolegama da više neće „drmati“ DS-om. I pomaže im u njihovim, srećom uzaludnim, pokušajima da ponovo preuzmu kontrolu nad strankom. To je paradoks koji tačno opisuje njegovu sadašnju poziciju. Što se tiče njegove navodne kandidature za potpredsednika stranke, a ne za predsednika, to pokazuje da ni on sam ne vidi nikakvu perspektivu u tome što sada radi.

*Da li vas je pomalo iznenadilo što se za funkciju predsednika nije kandidovala Aleksandra Jerkov, koja je kako kažu neke njene pristalice u DS podnela i najveće žrtve?

I ja mislim da je Aleksandra najviše izgubila u ovoj ujdurmi. I iskreno mi je žao zbog toga. Drugi su već odranije ostali bez bilo kakvog legitimiteta i uticaja u stranci pošto ih je odbacilo najšire članstvo. Oni sami kažu da nemaju šta da izgube i da će zato ići do kraja, ma šta to značilo. Aleksandri su sva vrata u stranci bila otvorena i imala je svu slobodu u svom političkom delovanju. Zašto je ona sama najpre zatvorila ta vrata, pa sad pokušava da ih zajedno sa ostalima razvali – stvarno ne znam. Činjenica da se sad nije „kandidovala“ na lažnim izborima može biti indicija da je i ona sama svesna da to nisu nikakvi izbori.

Rakić: Leka će najbolje odigrati ulogu kandidata za predsednika stranke 2

*Kako komentarišete izjavu Lečića da mu je žao što se Lutovac nije kandidovao, ali i nije mogao jer nije platio članarinu?

To je Lekin neuspeli pokušaj da ispadne duhovit i prizeman pokušaj difamacije predsednika stranke. Iz tog poganluka ništa niste mogli saznati o Lutovcu, ali ste saznali gotovo sve o Lečiću i onima koji su ga isturili. Nema tu ni smisla za humor, ni bilo kakve političke ideje. Neki su to mogli da vide tek sad, a neki znaju to još odavno.

*Postoji li neko merilo uspešnosti stranačkih izbora, neki broj članova koji bi trebalo da glasa i kako će vaša struja reagovati na konačan ishod izbora?

Ne predstavljam nikakvu „struju“ u DS. Deo sam ubedljive većine među članovima i legalnog i legitimnog stranačkog rukovodstva. Nismo mi nikakva „struja“. Mi smo ozbiljni i odgovorni ljudi, lojalni svojoj stranci, koji u ovoj farsi sa lažnim izborima vide ono što ta farsa u svojoj suštini i jeste. To je pokušaj da se nelegalnim i nelegitimnim metodama preuzme kontrola nad strankom. Glavni protagonisti u tom „filmu“ očigledno imaju podršku sadašnje vlasti, a ni sami ne kriju kako na tu podršku računaju i ubuduće. U tome ne biraju sredstva i suvišno je vaše pitanje o broju članova stranke koji će navodno glasati na tim izborima, a kojim bi oni koji pokušavaju da preotmu stranku bili zadovoljni. Taj broj je potpuno nevažan u situaciji kad svi znaju da ogroman broj aktivnog stranačkog članstva u tome ne učestvuje i to ne podržava. Lako bi se to završilo da se ovde pokušava oteti stranka Zoranu Lutovcu i Dragani Rakić. Ključno za razumevanje situacije je da znate da ta agresivna i nevelika grupa bivših i sadašnjih funkcionera pokušava da Demokratsku stranku otme od njenih članova. I članovi stranke im to neće dozvoliti.

*Može li epilog tih izbora da bude novo cepanje DS?

Ako konačan cilj ovog igrokaza sa lažnim izborima nije da se na kraju formira neka nova stranka, onda sve ovo što rade nema nikakvog smisla. Svakom razumnom je jasno da se ovim putem ne može oteti stranka od njenog članstva i legalnog i legitimnog rukovodstva. Ukoliko ovo nije uvertira za proglašenje neke nove stranke, onda sve ovo sa lažnim izborima, kandidovanjem i ostalim, zaista predstavlja neviđeni cirkus.

*Kada će DS prestati da se bavi sobom i početi da se bavi aktuelnom vlašću?

Uopšte nije tačno da se ne bavimo aktuelnim režimom. Demokratska stranka aktivno učestvuje u svim političkim akcijama i aktivnostima koje su usmerene protiv vladajućeg režima, a u korist građana Srbije. Mnoge od tih akcija i samostalno realizujemo, poput izrade održivog i odgovornog plana za početak školske godine, ili podnošenja krivične prijave protiv jednog ministra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari