Rakić-Vodinelić: Vučić i Brnabić od Danila Vučića napravili javnu ličnost 1Foto: Beta/Milan Obradović

Pravna ekspertkinja Vesna Rakić-Vodinelić rekla je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić od Danila Vučića napravili javnu ličnost, i da on stoga ima suženo pravo na privatnost.

Rakić-Vodinelić je u razgovoru za novi broj nerdeljnika „Vreme“ istakla da je Danilo Vučić punoletan i ne može se označiti kao „dete“ i da je interesovanje javnosti za njegovo druženje sa ljudima iz kriminogenog miljea – opravdano.

„Danilo Vučić je, zahvaljujući delatnosti svog oca i premijerke, u javnosti prikazan kao mladi čovek čiji primer valja slediti. Oni su ga učinili javnom ličnošću. Zato mediji imaju pravo da prate njegov način života, kao što to čine kada su u pitanju druge javne ličnosti“, rekla je Rakić-Vodinelić.

Ona je dodala da slika Danila Vučića, međutim, nije slika samo požrtvovanog volontera u doba korone.

„On je ne jednom fotografisan u prijateljskim pozama sa ličnostima koje su poznatije po sumnjama na kriminalne delatnosti nego po ičemu drugom. Budući da je ovaj mladi čovek javna ličnost, javnost ima pravo da zna sve aspekte njegovog života, uključujući i one koje nisu primer za ugled“, rekla je Rakić-Vodinelić.

Medijska ekspertkinja Tanja Maksić iz BIRN-a rekla je da je interesovanje medija za ponašanje predsednikovog sina Danila Vučića sasvim opravdano, i da je u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima.

„Da je Danilo Vučić bio u društvu anonimnih lica, to onda svakako ne bi bila vest od interesa za javnost. Ali, s obzirom na to da je viđen, i to više puta, u društvu dokazanih kriminalaca, onda to jeste vest od javnog interesa“, kaže Maksić za „Vreme“.

Ona je ukazala na to da otkrivanje „svih konekcija“ nosilaca vlasti sa osobama koje mogu uticati na sprovođenje određenih politika (na primer, veze koje upućuju na trgovinu uticajem, korupciju, i slično) – važno za javno informisanje i javnost „ima pravo da bude upoznata sa ovim okolnostima“.

Za Tanju Maksić način na koji provladini mediji i političari „brane“ Danila Vučića predstavlja „klasičnu zamenu teza“.

„Najpre, ovde nema govora o ‘deci’, jer se radi o punoletnom licu, čije je pravo na privatnost suženo. Drugo, bilo bi mnogo delotvornije da javnost dobije informaciju o tome kakva je priroda veze Danila Vučića sa pripadnicima organozovanih kriminalnih grupa, nego da se javnosti šalju neutemeljene poruke o napadu na predsednika“, rekla je Maksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari