Rama posle Prištine stiže u Novi Sad? 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Nakon posete Prištini, albanski premijer Edi Rama u sredu bi mogao da učestvuje na skupu u Novom Sadu zajedno sa severno-makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, budući da nema informacija da je ovaj drugi događaj otkazan.

Prema zvaničnoj najavi dvodnevna Konferencija „Zapadni Balkan, jedan region, jedno tržište – korak prema zajedničkom tržištu EU“ održaće se u utorak i sredu, 28. i 29. septembra. Konferenciju organizuju Fond za evropske poslove Vojvodine, fondacija Konrad Adenauer i regionalni Forum mladih lidera.

Kako je najavljeno, drugog dana konferencije na liderskom panelu u Skupštini Vojvodine učesnicima će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev. Posle toga, najavljeno je i njihovo obraćanje novinarima.

Ovaj događaj bi trebalo da se održi na godišnjicu uspostavljanja inicijative Mali šengen o ekonomskoj saradnji na Balkanu, čiji prvi sastanak je održan 2019. u Novom Sadu u oktobru, i koja je nedavno promenila ime u Otvoreni Balkan.

Albanski premijer Edi Rama rekao je juče u Prištini da je Kosovo “potpuno u pravu” po pitanju reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom i istakao da je rešenje problema u odnosima Kosova i Srbije.

„Na prvom mestu, Srbija mora da prizna ovu nepovratnu realnost nezavisnog Kosova i za žaljenje su vojni pozorišni manevri Srbije na suverenoj granici Kosova. Ti manevri ne štite srpske građane na severu Kosova, kako je tvrdilo rukovodstvo zvaničnog Beograda ili duhovi poražene ratne vojske pre 20 godina, koji kao da su izašli iz groba tvrdeći da štite integritet i bezbednost Srba“, rekao je Rama, što je predstavljalo aluziju na prelet “migova” srpske vojske iznad Jarinja u nedelju.

Prema mišljenju Džezaira Dašija, novinara portala Albanian post iz Tirane, Ramina poseta Kosovu je “najprirodnija i najočekivanija moguća, imajući u vidu nacionalne neraskidive veze, koje sežu mnogo dalje od Rame i Kurtija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari