Rističević traži od REM-a da zabrani emitovanje N1 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Marijan Rističević, poslanik sa liste Srpske napredne u delu sednice Skupštine Srbije posvećene poslaničkim pitanjima pitao je kada će REM naložiti kablovskom operateru isključivanje televizije N1, deset sportskih kanala i „drugih prekograničnih kanala“ iza čijeg vlasništva i suvlasništva stoji kablovski operater SBB, odnosno Dragan Šolak.

“ Po Konvenciji koju smo potpisali, po Zakonu o elektronskim medijima, po Zakonu o oglašavanju, prekogranični kanali koji nisu registrovani u REM, reemitovanje nije dozvoljeno. Da li je N1 registrovana u našoj zemlji, jer se emituje iz studija u Beogradu. Da li je taj kanal legalan, jer bi morao biti domaći i morao bi biti registrovan u REM-u i plaćati mu nadoknadu. Da li je tačno da ti prekogranični kanali u reemitovanju ubacuju domaće reklame, a da na njih ne plaćaju porez , čime dolazi do kršenja međunarodne konvencije.  Da li je tačno da tako na crno konkurišu domaćim medijima koji su registrovani  u REM-u i koji polaćaju naknadu za razliku od stranih kanala”, naveo je Rističević i dodao da tako Šolak, Đilas i Petreus samo na jednom sport klubu  za jedno veče emituju 10.000 sekundi domaćih reklama, čime za jedno veče utaje 10.000 evra poreza. Za 365 dana to je blizu četiri miliona evra.

Poslanici vladajuće Srpske napredne stranke danas su u okviru postavljanja pitanja u Skupštini Srbije kritikovali su osnivanje Stranke slobode i pravde Dragan Djilasa.

Jelena Žarić Kovačević, poslanica SNS pitala je da li je osnivanjem Đilasove  Stranke slobode i pravde prekršen Zakon o političkim strankama, odnosno deo o osnivanju i registrovanja političke stranke.

„U petak, 19. aprila je formirana navodno neka nova stranka na čijem čelu je Dragan Đilas sa grupom potrošenih političara koji su poznati po preletanjima iz stranke u stranku. Istina je da nije osnovana nova stranka nego da je Đilas preuzeo već postojeću zelenu ekološku partiju – zeleni. Zapravo  radi se o kupovini stranke“, rekla je Žarić Kovačević i dodala da je na sličan način došao i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kada je preuzeo stranku Miroslava Aleksića iz Trstenika, koji sada obavlja funkciju prvog potpredsednika u Narodnoj stranci.

Poslanica SNS  navela je da se i porilikom osnivanja Narodne stranke  sumnjalo na trgovinu ,a jedino što se ovde ne zna i postavlja pitanje za koju cifru je stranka kupljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari