Ron Džonson: Priznanje Kosova politički teško za Vučića 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Američki senator Ron Džonson izjavio je danas da veruje da su predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači voljni da reše odnose dve zemlje i da shvataju da dogovor do kojeg dođu možda neće biti kratkoročno popularan.

U intervjuu za Glas Amerike Džonson rekao je da Vučić i Tači imaju dobru volju da reše problem, ali istovremeno prepoznaju da je reč o veoma teškom pitanju.

„Nadam se da će ta njihova rešenost ipak biti dovoljna za neki napredak“, rekao je Džonson koji je predsedavajući pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u senatskom Odboru za spoljne poslove.

Upitan da li postoji drugi način da se nastavi dijalog ako Kosovo ne ukine takse, Džonson je rekao da tarife, iako kratkoročno mogu delovati kao dobra ideja i efikasno se koristiti kao adut, dugoročno ne koriste Kosovu.

„Ono što bih želeo da obe strane shvate je sledeće: uveli ste tarife, privukli ste pažnju javnosti, ali sada treba da krenete dalje i da ozbiljno pristupite rešavanju ovog dugoročnog problema – kako bi Kosovo moglo da bude priznato i kako bismo došli do mirnog rešenja“, rekao je Džonson.

Na pitanje da li SAD mogu, na neki način, da ohrabre Srbiju da se vrati dijalogu u ovim okolnostima, Džonson je ukazao da SAD podržavaju obe strane i daju im prostora da reše problem i da Amerika ne želi ništa da nameće bilo kojoj strani.

„Nadam se da je ovo privremena situacija i da će biti ublažena – da će tarife biti manje rigidne, oslabljene ili ukinute. To će koristiti građanima Kosova i nastavku razgovora“, kazao je Džonson.

Prema njegovim rečima, međusobno priznanje je krajnji cilj i razlog zbog kojeg Kosovo učestvuje u dijalogu.

„Razumem da je to politički teško za predsednika Vučića. On mora da pokaže građanima Srbije da je i Kosovo pravilo neke ustupke. Prespanski sporazum između Grčke i Makedonije bio je politički nepopularan u obe zemlje, ali su lideri bili hrabri – i mislim da je ista situacija sa Vučićem i Tačijem“, ocenio je Džonson.

Vučić i Tači su dvojica lidera koji shvataju da dogovor do kojeg dođu možda neće biti kratkoročno popularan, rekao je Džonson i dodao da se nada da će u kratkom periodu pošto postignu sporazum, osetiti da je vredno sveg političkog bola kroz koji prolaze.

Džonson je rekao da lično misli da nema crvenih linija niti ideja o kojima ne treba razgovarati, ali da mu je s druge strane, jasno zašto ljude brine korekcija granica zbog potencijalnog domino efekta.

„Ali, na kraju se sve svodi na lidere i građane Srbije i Kosova koji treba da nađu rešenje koje Amerika i Evropa treba da podrže“, istakao je Džonson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari