Sindikat Sloga: Ministarstvo iznelo informacije koje ne odgovaraju istini 1Foto: FoNet/ MOD (arhiva)

Sindikat zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije „Sloga“, danas je, odgovarajući na saopštenje Ministarstva odbrane o otkazu samohranom ocu angažovanom u Vojnomedicinskoj akademijei (VMA), ocenilo da su u saopštenju Ministarstva „iznete su informacije koje ne odgovaraju istini“.

Nakon što je Sindikat zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije „Sloga“ ranije ove sedmice osudio je postupak nadležnih u VMA koji su, kako je ocenjeno, pod sumnjivim okolnostima dali otkaz samohranom ocu Slobodanu Živaniću, reagovalo je Ministarstvo odbrane tvrdnjom da je ugovor sa Slobodanom Živanovićem raskinut nakon što je samoinicijativno napustio radno mesto u VMA, na koje više nije dolazio, a odsustvo nije opravdao.

Sindikat ukazuje da Živanić nije imao sredstava da dolazi na posao kada je izostajao, ali da je to bilo martu.

„Opšte je poznato da plate zaposlenima na ugovor o privremenim poslovima kasne i po nekoliko meseci, a da karta za prevoz za tekući mesec mora da se plati unapred. U pomenutom saopštenju Ministarstva odbrane iznete su informacije koje ne odgovaraju istini. Samohrani otac Živanić nije svojevoljno napustio posao, već mu je načelnik dao usmeno obaveštenje da od 7. jula više ne dolazi na posao a kada je pozvao glavnog tehničara on mu je saopštio da je dobio otkaz a da će rešenje dobiti na kućnu adresu“, navodi sindikat „Sloga“.

U saopštenju Ministarstva je navedeno da je otkaz dobio 7. jula što nije tačno, tvrdi sindikat, ulustrujući to dokuentacijom da je ugovor Živaniću otkazan zaključno sa 22. julom, a retroaktivno primenjen od 7.jula.

„Razumljivo je da je niko pokušao u saopštenju da izvrne činjenice, ali je neshvatljivo da ministar odbrane, Aleksandar Vulin koji je pravnik po struci, a i ujedno i bivši ministar rada i socijalne politike ne poznaje Zakon o radu koji je prekršen u više tačaka u slučaju Živanića“, naglašava Sindikat „Sloga“.

Živanić je od 2010. bio zaposlen po ugovoru na 120 radnih dana koji je produžavan sve do 22. jula ove godine. Prema Zakonu o radu takve ugovore, podseća Sindikat, nije moguće produžavati na taj način toliko dugo.

„Ako niko drugi, bivši ministar rada, a sadašnji ministar odbrane, Vulin bi kao pravnik trebalo da zna da je poslodavac, po zakonu, dužan da zaposlenom izrekne pismenu opomenu pred otkaz i okači je na oglasnoj tabli u firmi, što je u slučaju Živanića izostavljeno, a da se disciplinska odgovornost dokazuje odgovarajućim disciplinskim postupkom a disciplinski postupak protiv Živanića nikada nije vođen“, naglašava Sindikat „Sloga“.

Taj sindikat smatra da „pojedini načelnici i komandanti svoju jedinicu zaista shvataju kao privatnu firmu i pravdu dele po svom nahođenju“ i poziva „ministra Vulina da ipak sasluša i drugu stranu i da preispita odluku o prestanku radnog odnosa Živanića i vrati ga na posao“.

Apelujemo da Ministarstvo odbrane ubuduće poštuje Zakon o radu i ne dozvoli pojedincima da svoje hirove isteruju preko leđa zaposlenih, poručio je Sindikat „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari