Skot: Štetna odluka Interpola 1Foto: N1

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas agenciji FoNet da smatra štetnom odluku o tome da Kosovo ne bude primljeno u Interpoli ocenio kako će za Kosovo sada biti teže da posrestvom Interpola objavi crvene poternice.

„Što se mene tiče – to je šteta za policiju, jer Interpol je policijska organizacija, to nije međunarodna organizacija zemalja. To znači da će biti sve teže i teže za Kosovo da u Interpolu dobije crvenu poternicu.

S obzirom da je saradnja policija Srbije i Kosova veoma važna, to je na kraju krajeva štetno“, rekao je Skot u izjavi za FoNet.

Upitan kako bi odluka mogla da se odrazi na regionalnu bezbednost, Skot je rekao kako misli da je sada „najbolja saradnja u regionu među kriminalnim organizacijama“ i da bi „borba protiv organizovanog kriminala bila bolja, ako bi policije sarađivale bolje“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan na borbu Srbije, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokazala koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, ali je poručio da se ne sme biti euforičan zbog toga što je sprečeno članstvo Kosova u Interpolu.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u međunarodnoj policijskoj organizaciji, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski napredak, ranije je izjavio za Danas da članstvo Kosova u Interpolu ne može da škodi Srbiji.

Gubitnici su Kosovo i Srbija, pobednik je samo organizovani kriminal, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači nakon što Kosovo nije uspelo da postane član Interpol, dok je šef parlamentarne grupe Demokratske stranke Kosova (LDK) Avdulah Hoti izjavio je da je to razočarenje za Kosovo, ali i neuspeh za bezbednost na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari