Šta će predsednica Evropske komisije poručiti Srbiji? 1Foto: Beta/AP/Virginia Mayo

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će prilikom posete Srbiji iznova istaći značaj politike “povezivanja” Zapadnog Balkana i Evropske unije, te ponoviti poruke da zemlje ovog regiona imaju šansu da se pridruže EU, ali će se osvrnuti i na probleme u domenu vladavine prava u našoj državi.

To ocenjuju za naš list stručnjaci za evropske integracije, govoreći o sutrašnjem dolasku ove briselske zvaničnice u Beograd.

Ursula fon der Lajen se, podsetimo, od danas nalazi na zapadnobalkanskoj turneji, koju je započela posetama Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Kako je najavljeno iz Brisela, predsednica EK će sutra u jutarnjim satima razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Potom putuje u Podgoricu, gde će se sastati sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem, a u Beograd bi trebalo da stigne u ranim večernjim satima.

Prema mišljenju pravnika Milana Antonijevića, poseta predsednice Evropske komisije je dobra prilika da se “sa dovoljnom distancom od šest meseci pred sveopšte izbore da podrška demokratskim procesima u Srbiji, da se jasno ukaže na sve nedostatke u oblasti vladavine prava, pravosuđa, stanja u medijima, zastoja u evropskim integracijama i naravno u nastupajućem izbornom procesu i predizbornoj kampanji koja traje nesmanjenom žestinom godinama, rekao bih”.

– Očekujem još dobrih vesti za građane, “konektiviti” kao nova reč koja ulazi u naš srpski rečnik, koja nas povezuje sa susedima, ekonomski osnažuje i omogućava da se osetimo delom Evropske unije, kroz pruge, puteve i velika ulaganja, za početak. Naravno, uz ove poruke, verujem da stiže i snažna podrška dijalogu Beograda i Prištine kao jedinom procesu u kome se može, na miran način i bez manipulacija, urediti život građana na Balkanu, bilo da priznaju Beograd ili Prištinu kao svoj glavni grad. Briselski dijalog, jednostavno, nema alternativu, ističe naš sagovornik.

Antonijević konstatuje da “svaka poruka Srbiji i njenim građanima iz Brisela, a naročito sa najviše pozicije, od predsednice Evropske komisije da je našoj zemlji, kao i našem regionu Zapadnog Balkana mesto upravo tamo gde geografski jeste, u srcu Evrope, unutar Evropske unije je osnaživanje pre svega građana i svih onih koji u Srbiji žele da ubrzaju demokratske procese, a samim tim i stvore jaku zemlju”.

– Ta poruka mora jasno da se čuje i u našem regionu, ali i u svim zemljama unutar Evropske unije, zaključuje Milan Antonijević.

Govoreći na istu temu, Aleksandar Ivković, analitičar i autor portala European Western Balkans, navodi da je iz najavljenog rasporeda Ursule fon der Lajen i prvih sati posete Tirani, jasno da je cilj ove posete regionu promocija rezultata „praktične saradnje“ između EU i Zapadnog Balkana.

– Tu se, pre svega, misli na projekte finansirane novcem EU, pomoć tokom pandemije, dok će u Srbiji biti održana ceremonija početka radova na pruzi koja je najavljena ranije ove godine, i tome slično. Poseta će, prema tome, biti slična poseti nemačke kancelarke Angele Merkel, s tom razlikom što će sada verovatno biti više retorike o tome da proces proširenja treba da se nastavi. Evropska komisija je u tome već godinama više „entuzijastična“ u odnosu na države članice, tako da je to u skladu sa očekivanjima. Verovatno će se Fon der Lajen osvrnuti na dešavanja na Kosovu, ali tu ne očekujem da će biti išta drugačije u odnosu na ono što smo već čuli iz EU, smatra Ivković.

Ivković napominje da “kočenje” procesa pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije sa EU pokazuje da “EK može da promoviše politiku politiku proširenja, ali su joj ruke vezane ukoliko ne postoji saglasnost među državama članicama, kao što je sada slučaj”.

– Zbog toga Evropskoj uniji trenutno preostaje da se fokusira na investicije i pomoć regionu kao izvore svog uticaja, što je, naravno, dobrodošlo, ali ne može da preokrene trend razočarenja u regionu zbog zastoja na putu obećanog pristupanja, naglašava Aleksandar Ivković.

Razgovori sa Vučićem i Brnabić

Planirano je da se predsednica EK po dolasku u Beograd sretne sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. U četvrtak ujutru zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Ursula fon der Lajen će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10, te prisustvovati potpisivanju ugovora za sanaciju deonice na takozvanom “Auto-putu mira” (Niš –Priština), koja se sprovodi uz finansijsku podršku EU, javio je RTS. Nakon posete Srbiji, ona će u četvrtak otići u BiH, gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Savetom ministara BiH Zoranom Tegeltijom prisustvovati svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH. Planirano je da se sastane i sa članovima Predsedništva BiH. U Briselu napominju  da ovu zapadnobalkansku turneju predsednice EK vide i kao pripremu za predstojeći samit EU-Zapadni Balkan, koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji, preneo je RTS.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari