Stano: Nije bilo predviđeno prisustvo Borela 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Budući da samit u Tirani nije organizovala EU, već je to bio susret lidera tri zapadnobalkanske države, učešće gospodina Borela niti je bilo predviđeno, niti planirano.

To poručuje za Danas Peter Stano, portparol šefa diplomatije EU Žozepa Borela, povodom nedolaska Borela na samit posvećen „mini Šengenu“, održan u petak i subotu u Albaniji, kojem su prisustvovali albanski premijer Edi Rama, srpski predsednik Aleksandar Vučić i severnomakedonski premijer Zoran Zaev, a njihovim razgovorima se kasnije pridružio i crnogorski premijer Milo Đukanović.

Podsetimo, Vučić je izjavio da su u Tirani „postignuti konkretni dogovori o saradnji Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koji će biti finalizovani do sledećeg susreta, u Beogradu, krajem januara“.

Povodom nekoliko protesta koji su u Tirani organizovani zbog dolaska predsednika Srbije, Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, kaže za Danas: „Zanimljivo je da je proteste organizovalo Samoopredeljenje, čiji lider će, najverovatnije, uskoro preuzeti vodeću ulogu u pregovorima sa Beogradom“.

– Aljbin Kurti želi da podseti predsednika Vučića na njegovu ulogu u sukobima devedesetih, da se od istih nikada nije ogradio niti da je ikada govorio o žrtvama kosovskog sukoba. Prema verodostojnim podacima na Kosovu je život izgubilo više od 13.000 ljudi, od kojih je devet hiljada Albanaca. Vučić nije govorio o žrtvama sistemskog ubijanja i ratnih zločina koje su vršile vojska, policija i paravojne formacije Srbije. Ubeđen sam da pomirenje, dobri odnosi i napredak nisu mogući ukoliko se kao društvo ne suočimo sa suvim činjenicama kosovskog sukoba, tako da ideja o Malom Šengenu dugoročno nije održiva, ukoliko ne dođe do pomirenja između dva naroda: Srba i Albanaca, smatra naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari