Sve je spremno za dolazak Vučića, građani moraju na miting 1

Na Kosovu i Metohiji sve je spremno za dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovog vikenda.

Završava se asfaltiranje ulica kojim će on proći, a Kosovska Mitrovica okićena je, kao nikada do sada, srpskim zastavama i slikama predsednika na kojima piše – „Dobro nam došao, predsedniče“. Zaključeni su i spiskovi onih koji dolaze na Vučićev miting, a građanima je naloženo da se okupe u Mitrovici, čak i ukoliko mitinga ne bude i Vučić u poslednjem trenutku otkaže posetu.

Marko Jakšić iz pokreta Srba s Kosova Otadžbina kaže za naš list da je sada nakon najnovijih trzavica između Prištine i Beograda potpuno jasno da od Gazimestana 2 i pompezno najavljivane Vučićeve posete neće biti ništa.

„Uostalom, besmisleno je i poređenje sa Gazimestanom, jer Slobin Gazimestan Kosovo je trebalo da vrati u Srbiju, a Vučićev Kosovo vodi pravo u Albaniju. Verujem da će predsednik, ipak, doći na Kosovo u dogovoru sa Briselom, ali da će poseta biti skraćena. On neće posetiti sve one delove Kosova koje je planirao, tako da od planiranog sjaja neće biti ništa. Ne očekujem ni istorijski govor koji je najavljivao i više verujem da će ponovo zavrteti istu priču od koje nikome neće biti bolje. Biće to zavođenje za Goleš planinu, odnosno sve po principu tresla se gora rodio se miš“, objašnjava Jakšić za Danas.

Dodaje da je Srbima na Kosovo i bez tog govora toliko lepo da su zubi počeli da im trnu, pa se iseljavaju u masovnom broju. On napominje i da što više Vučić institucije Srbije na KiM predaje Prištini, to u Kosovskoj Mitrovici ima više srpskih simbola i zastava koje vise na banderama, kao neka vrsta kompenzacije.

Sagovornici Danasa koji nisu želeli da im se spominje ime iz straha od revanšizma i otkaza kažu da je ovih dana Kosovska Mitrovica okićena potpuno novim zastavama, a na svakoj banderi okačena je zastavica sa Vučićevim likom i porukom „Dobro nam došao, predsedniče“.

„Upravo ta poruka kod građana izaziva podsmeh, pa se međusobno šapatom pozdravljamo dobro nam ne došao, predsedniče. Međutim, došao on ne došao nama je izdato naređenje da na zakazani miting moramo, kako bismo pokazali koliko Srbi veruju svom predsedniku i koliko su razočarani što nije došao. Ljudima iz Zvečana naređeno je da na miting dođu u koloni pešice. Doduše, sada će im biti znatno lakše pešačenje, jer je ovih dana završeno presvlačenje puta asfaltom. Asfaltirana je i Ulica Ive Lole Ribara u Mitrovici, valjda će tuda proći predsednik. Eto i od njega neke vajde“, kaže sagovornik Danasa i napominje da se takva euforija koja vlada pred Vučićev dolazak ne pamti do sada.

Sagovornici Danasa navode da su i do sada pravljeni spiskovi onih koji dolaze na miting podrške, ali po prvi put je onima koji ne žele da dođu ponuđeno odbijanje potvrde na posebnom spisku i uz izjavu.

„Razumećete onda koliki je strah među nama koji smo zaposleni u državnim službama. Doduše nije nam rečeno šta sve može da nas snađe ako odbijemo, ali lako je pretpostaviti. Mnogi su ovde protiv organizovanog odlaska na miting čoveka koji nam ne donosi ništa dobro, ali gunđamo i potpisujemo. Potajno se svi divimo Bogoljubu Miloševiću, profesoru biologije iz Kosovske Kamenice, ali i Živoradu Laziću, profesoru prava u Ekonomskoj školi u Lapljem Selu, koji su pisanim putem odbili da idu na miting“, objašnjava sagovornik Danasa iz Kosovske Mitrovice.

Živorad Lazić javno se izjasnio da neće ići na Vučićev miting, ali da se ne plaši posledica jer, kako ističe, ako se Vučić zalaže za razgraničenje, koje po njegovom mišljenju može uticati na stvaranje Velike Albanije, onda je strah od gubitka posla besmislen.

„Ako gubim državu, ako gubim kuću, čega onda treba da se plašim. Gubitka posla? Pa i onako posla nećemo imati“, objasnio je Lazić i istakao da je većina kolega prinuđena da potpiše saglasnost o prisustvu skupovima ovog vikenda, na kojima će govoriti predsednik Srbije.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, ocenio je međutim u petak da „Srbi sa Kosova i Metohije željno iščekuju dolazak predsednika Aleksandra Vučića i njegovo obraćanje našem narodu, a imajući u vidu interesovanje našeg naroda iz svih krajeva Kosmeta siguran sam da će ovo biti najveći doček predsednika Srbije od 1989. godine na Gazimestanu“.

Pre najnovijeg spora između Prištine i Beograda bilo je planirano da Vučić sa saradnicima i novinarima stigne u Kosovsku Mitrovicu danas (subota) u večernjim satima i da bi poseta trebalo da traje dva dana. Najavljujući Vučićevu posetu Kosovu, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da će Vučić posetiti i sve opštine na severu, gde će na glavnom trgu u severnoj Kosovskoj Mitrovici održati skup, ali da će posetiti i Srbe na jugu Kosova, u srpskim enklavama, „gde nijedan srpski predsednik ili zvaničnik do sada, gotovo, nije dolazio“. Đurić je rekao da Vučić želi da se lično uveri kako žive Srbi na Kosovu i da prenese poruku solidarnosti i ohrabrenja.

„Predsednik je izrazio želju da razgovara sa što više naših ljudi na Kosovu i Metohiji, da poseti urbane i ruralne sredine. Posetiće jednu od sredina u koju gotovo da srpska noga, osim onih koji tu žive, jako teško može da kroči“, rekao je tada Đurić i dodao da će predsednik Srbije prisustvovati i Biznis forumu u Leposaviću, gde će učestvovati više od 200 srpskih privrednika sa Kosova i 20 do 30 iz drugih delova zemlje, što će biti dobra prilika da se poslovna zajednica još bolje uveže.

Sam predsednik Vučić najavljujući posetu Kosovu rekao je da će na Kosovu održati jedan od najvažnijih govora u životu, a da je njegov motiv šta će biti rezultat u budućnosti, a ne koliko aplauza će u tom trenutku dobiti. Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer će se po svakoj reči meriti budućnost naše zemlje za pet i 100 godina.

„Kao i pre par godina, kada sam govorio o potrebi reformi, to će biti važno, a vide se rezultati danas. U veoma kratkom vremenu rezultate će videti u vojsci, policiji, obrazovanju i zdravstvu“, naglasio je predsednik.

Vučić je sinoć na konferenciji potvrdio da stiže danas u posetu Kosovu i da će je započeti odlaskom na Gazivode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari