Tači treći put pisao Kurtiju i tražio ime mandatara za sastav nove vlade 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je i po treći put pisao premijeru Kosova i predsedniku Pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbinu Kurtiu i zatražio da mu dostavi ime mandatara za sastav nove vlade posle izglasavanja nepoverenja Kuritjevoj vladi koja je sada u ostavci.

„Niko nema pravo da oduzme pravo izabranim predstavnicima naroda u Skupštini Kosova da imaju kandidata za premijera i da vrše svoju nadležnost za izbor Vlade kako je definisano u Članu 65. Ustava“, napisao je Tači.

Povodom pisma koje je dobio od Kurtija, Tači piše da mu Kurti nije predložio kandidata, ali niti odbio zahtev za njegovo predlaganje, te da stoga čeka odgovor kako bi mogao da predloži kandidata za premijera.

U odgovoru na drugo pismo Tačija, Kurti je naveo da je prioritet Vlade prevencija širenja krona virusa, a da su sva partijska i politička pitanja u ovom trenutku „drugorazrednog“ značaja.

„Nisu mi jasni dvostruki standardi koje Vi i političke partije pokušavate da nametnete neustavnim putem, nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, i koji se ni u formalnom niti materijalnom aspektu ne razlikuje od prethodnih praksi. Možda ćete moći to da objasnite“, napisao je Kurti u pismu.

Navodeći da je ustavna nadležnost predsednika Kosova da „brani državni interes a ne da ocenjuje interese političkih stranaka“, Kurti je citirao presudu Ustavnog suda iz 2014. godine u kojoj se navodi da „predsednik Republike može da se konsultuje samo sa političkom partijom ili koalicijom koja je dobila većinu u skupštini, bilo da je apsolutna ili relativna“.

Ocenio je da izglasavanje nepoverenja Vladi na čijem je čelu, „predsedniku ne stvara prostor da igra ulogu političkog aktera pokušavajući da nametne svoju volju u političkom životu“.

Dodao je da Samoopredeljenje ne odbija da dostavi ime kandidata za premijera već da želi da podseti predsednika koja su njegova ustavna ovlašćenja i obaveze.

„Ovo pismo je i poziv da predsednik kao prioritet postavi zdravlje gradjana Kosova i da ostavi po strani političke igre, kako ne bi doveo u opasnost živote i zdravlje naših građana“, dodao je Kurti.

U međuvremenu iako formalno nije dobila mandat da formira novu vladu, lider DSK, Isa Mustafa je od članova Glavnog odbora stranke zatražio i dobio saglasnost za formiranje koalicije za novu vladu Kosova, što, prema ocenama analitičarima, predstavlja scenario koji ostvaruje uz saglasnost i podršku predsednika Tačija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari