Tadić: Udaljavanje Đurišića sa sednice pokazatelj sloma parlamentarizma 1Boris Tadić Foto: Fonet/Božidar Petrović

Današnje udaljavanje sa sednice šefa poslaničke grupe SDS Marka Đurišića, koji je prethodno tražio utvrđivanje kvoruma je potpuni slom parlamentarizma u Srbiji, ocenio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

„Ne samo da je predsednica Skupštine Maja Gojković predsedavala sednicom bez utvrđivanja kvoruma, nego je i u skladu sa nedemokratskim i bahatim manirima ove vlasti,udaljila sa sednice šefa naše poslaničke grupe Marka Đurišića, jer je poslovnički tražio utvrđivanje kvoruma, naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

Tadić smatra da je to vrhunski skandal i nedvosmislen pokazatelj „konačnog sloma parlamentarizma u Srbiji pod Vučićevim režimom“.

„SDS zahteva hitnu smenu predsednice Skupštine Maje Gojković, koja konstantno tokom svog mandata unižava instituciju parlamenta i onemogućava predstavnicima građana da svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom i obavezom prema građanima koje predstavljaju. Skupština Srbije u mandatu Maje Gojković funkcioniše kao filijala vladajuće stranke koja privatizuje sve državne institucije, pa i najviše predstavničko telo građana Srbije“, dodao je Tadić.

On je ocenio da uloga skupštine ne sme biti forma stvaranja privida postojanja demokratije, već mesto na kojem se poslanici moraju boriti protiv autokratije u kojoj je jedan čovek iznad svih zakona i institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari