Varheji pozdravio imenovanje Brnabić: Sada je vreme da Srbija doda gas 1Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio je danas u Briselu imenovanje Ane Brnabić za mandatara nove Vlade u Beogradu i naveo da je sada vreme da Srbija „nagazi na gas“ na putu ka Evropskoj uniji.

Na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET), na kojoj je prethodno predstavio novi godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku zemalja Zapadnog Balkana i investicioni paket za taj region, Varheji je rekao da će to biti njegova „glavna poruka“ prilikom predstojeće posete Beogradu.

„Imenovanje premijerke Ane Brnabić za mandatara je dobar znak. Nadam se da ćemo od sada, i to će biti moja glavna poruka u Beogradu, nagaziti na gas i videti puni napredak u reformama. Do sada su to izbori sprečavali, dijalog Beograda i Prištine je takođe osetljivo pitanje, ali sada su svi uslovi tu da se papučica gasa stisne do kraja“, kazao je Varheji.

On je ranije, na početku sednice, rekao da je za napredak Srbije na evropskom putu neophodan istinski dijalog širom političkog spektra i hitno ubrzanje reformi u oblasti vladavine prava. Dodao je da će to omogućiti otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije s EU.

Varheji je kazao da sutra počinje posetu svim zemljama regiona čijim će zvaničnicima predstaviti izveštaje o napretku i investicioni plan za ekonomski oporavak.

Varheji: Srbija ove godine može otvoriti jedno poglavlje – Konkurentnost

Srbija do kraja godine može u pregovorima s Evropskom unijom otvoriti još jedno poglavlje, i to 8. –  konkurentnost, izjavio je danas u Briselu evropski komesar za proširivanje Oliver Varheji i takođe naglasio da će poštovanje vladavine prava biti u središtu nove metodologije pregovora koju je prihvatila Srbija.

Komesar Varheji je to rekao obrazlažući godišnje izveštaje i ekonomski paket za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta(EP) i time odgovorio na pitanje poslanika da li velike zamerke nekih grupa u EP oko nazadovanja vladavine zakona i demokratije u Srbiji mogu zakočiti njen ritam približavanja članstvu u EU.

Varheji se nije saglasio s opaskom u raspravi da je pitanje Kosova „zamrznuti sukob“ i rekao da EU ne smatra da je odnos Beograd-Priština zamrznut sukob, već naprotiv, „dijalog za dugoročno miroljubivo rešenje“ i da je svedok potpune predanosti i Srbije i Kosova, a nužno je da im pomogne.

„I ja sam se lično založio za to“, kazao je on i predočio da se radi na tome da se „nađu mnogi elementi koji će podstaći taj proces u okviru ekonomskog plana (EU), jer je najbolji način da se teškoće prevaziđu da se ljudi koji tamo žive ubede da se može ići napred, uprkos strašnim stvarima iz prošlosti“.

Evropski komesar je, na pitanje kako će EU zajamčiti da se svrshishodno troše sredstva od devet milijardi evra paketa ekonomskog oporavka i investicija Unije za Zapadni Balkan, odgovorio da su „pravila vezana za vladavinu prava u novoj metodologiji pregovora veoma jasna i stroga i cilj je da se to sprovodi uporedo s ekonomskom podrškom“.

„Poruka regionu je da ako vidimo nazadovanje ili izostanak u tim reformama, za nas će biti jako teško da nastavimo izdvajanje sredstava“, objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari