Vasiljević: Službe javile za tačku 10, preseljenje ambasade nije definitivno 1Foto: Insajder

Savetnica predsednika države za medije Suzana Vasiljević izjavila je danas da je srpska delegacije, koja je učestvovala na razgovorima u Vašingtonu, zahvaljujući našim službama bezbednosti imala naznake da će se na stolu naći „tačka 10“.

„Delegacija Srbije je otišla u Vašongton uz saznanje da postojo mogućnost da će se na tom papiru naći nešto što ima veze sa zahtevom prištinske delgacije. Znate da su oni svoj odlazak u Vašington uslovi, učešće u pregovorima, da dođe do međusobnog priznanja između Srbije i Kosova“, rekla je Vasiljević za TV Prva.

Kako je objasnila, „mi smo imali (takve) informacije, naše bezbednosne službe su dobile informacije pred odlazak“ u Vašington.

Prema njenim rečima, Vučić je pokušavao evropske zvaničnike da upozori na mogućnost da se nađe ta tačka, imao je nekoliko telefonskih razgovora sa evrpskim liderima, „pokušavajući da im objasni da se to može desiti“.

„Oni su rekli da toga neće biti već je to ekonomski sporazu, ali ste videli da se tačka 10 našla na papiru koji je stavljen pred Vučića“, rekla je Vasiljević.

Kako je navela, specijalni predstavnik američkog predsednika Ričard Grenel je nagoveštavao da će biti iznenađenja ali ne i šta konkretno.

„Vučić je rekao da je ta tačka za Srbiju nemoguća i da to Srbija nikada neće uraditi, da Srbija ne može da nastavi pregovore ako to ostane na papiru. Napravljena je pauza od dva sata za konsultacije, kada se naša delagacija vratila nazad u Belu kuću te tačke na papiru više nije bilo“, kazala je Vasiljević.

Vasiljević: Službe javile za tačku 10, preseljenje ambasade nije definitivno 2

Ona je navela i da je doček u Vašingtonu bio u skladu sa protokolima, objasnivši  da je Amerika suočena sa velikim brojem zaraženih kovidom.

„Shodno tome je kompletan protokom promenjen, smanjen je broj ljudi koji imaju pristup Beloj kući i drugačaji su rasporedi sedenja. Videli ste, nekoliko dana kasnije, iz drame koja se u Beogradu digla oko postavljanja stolice, i načina na koji se u Beloj kući razgovara“, rekla je Vasiljević.

Preseljenje nije definitivno

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je danas da preseljenje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim nije definitivno i da Srbija to nije potpisala u Vašingtonu.

„Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka. O sledećim koracima će se razgovarati i to sve zavisi od postupaka Izraela nakon toga. Mi za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano. Ta tačka nije na našem papiru“, rekla je Suzana Vasiljević za TV Prva.

Na pitanje kako su na premeštanje ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, Vasiljević je navela da su reakcije uglavnom bile pozitivne i da Srbija nema nikakvih zamerki.

„O tome će predsednik govoriti u narednom periodu”, najavila je Suzana Vasiljević, prenosi portal Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari