Vučić najavio susret sa Grenelom 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas i sutra na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, gde će se, kako je najavljeno, susresti sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je u razgovoru za portal Sputnjik na srpskom jeziku kazao da ga u Minhenu očekuje „veoma zgusnut raspored – sa puno panela, sastanaka“, uključujući razgovore sa nemačkim poslanicima, američkim senatorima i kongresmenima, te sa pojedinim premijerima.

Govoreći o predstojećem susretu sa Grenelom, predsednik Srbije je ocenio da je to „čovek velike energije, izuzetnog entuzijazma i ambicije“. On je naveo da će na panelu na kojem učestvuje biti prisutan i Aljbin Kurti, novi kosovski premijer.

– Šta će biti na tapetu, videćemo, verovatno će na tom zajedničkom panelu u Minhenu na kom prisustvujem, biti prisutan i Kurti, pa ćemo videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati. Ne mislim da će biti dostupno za javnost, ali sam ću, čini mi se, bolje moći da ocenim u kom smeru mogu dalje da teku razgovori… Posle toga će mnogo bolje moći da se proceni šta su dalji koraci prištinske vlade, Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici, izjavio je Vučić.

U zvaničnoj najavi Bezbednosne konferencije navodi se da će učestvovati više od 500 uticajnih međunarodnih „donosioca odluka“, uključujući oko 35 šefova država i vlada, kao i stotinu ministara spoljnih poslova i odbrane. Među pozvanima su i francuski predsednik Emanuel Makron i kanadski premijer DŽastin Trudo, a konferenciju će otvoriti nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer. Razmatraće se teme poput situacije u Libiji, u Persijskom zalivu i istočnoj Aziji, trgovinskog spora EU i Sjedinjenih Država, kao i razmirice između Nemačke SAD izazvane projektom gasovoda „Severni tok dva“.

„Šojgu nešto donosi“

Vučić je najavio da će 17. februara Beograd posetiti ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Kako je naglasio, „Šojgu nešto donosi, ali o tome ne mogu da govorim, pustiću njega da o tome priča“. On se zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na čestitki upućenoj povodom Dana državnosti i „lepim rečima“ koje je imao za našu zemlju prilikom primopredaje akreditivnih pisama ambasadora Srbije u Rusiji. Vučić je u razgovoru zamolio ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka da ove reči zahvalnosti prenese Putinu, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari