Vučić: Članska karta stranke ne štiti nikoga ako je radio protivzakonito 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Niko ko radi protivzakonito neće biti zaštićen, pozivam pravosuđe da radi svoj posao, mora da odgovara svako, članska karta bilo koje partije nikoga neće štititi.

To je poručio u današnjem obraćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, aludirajući na slučaj hapšenja funkcionera SNS i predsednika Opštine Palilula Aleksandra Jovičića.

Vučić nije imenom i prezimenom pomenuo Jovičića, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, omogućavanjem ilegalne gradnje, ali je konstatovao da je “početkom dvehiljaditih bavljenje politikom štitilo od krivičnog gonjenja, ali sada je drugačije, bez obzira na to ko pripada kojoj stranci”.

Odgovarajući na pitanje TV N1 zašto nije detaljnije govorio o tom hapšenju, on je kazao:”Verovali ili ne, ne znam mnogo detalja… korupcija jeste društvena opasnost, ali ne moram ja da znam svaki detalj… Mora se graditi, ali ne ilegalno, dilovima sa predsednicima opština”…

Govoreći o susretima sa izaslanicima EU i SAD za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i Metjuom Palmerom, prethodnog dana u Beogradu, on je naveo da je“imao korektne razgovore”. Kako je precizirao:”Preneo sam im šta očekujemo od albanske strane i EU, Srbiji nije u interesu zamrznut konflikt, ne želimo da ostavljamo taj konflikt u nasleđe našoj deci, ali brinemo, pre svega, o bezbednosti srpskog naroda na KiM”.

-Dijalog u Briselu će se ubrzo nastaviti, u pitanju su dani. Spremni smo da se uvek odazovemo pozivima za razgovore, ali nikad nećemo pristati da razgovaramo o bilo kakvom poniženju za Srbiju… Odazvaću se i pozivu predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića, kao i pozivu pojedinih opozicionih vanparlamentarnih stranaka da podnesem izveštaj o onome o čemu se razgovara sa Prištinom u Briselu, videćemo da li će se to dogoditi pre ili posle novog sastanka u sedištu EU, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da je zvanični Beograd “potpuno spreman” na “razgovore i dogovore” o pitanju nestalih sa Prištinom, ali tako da bude “rešena i sudbina nestalih Srba sa KiM”.

 

Vučić je ocenio da Srbiju čekaju “teški dani”. U tom kontekstu, naveo je da će 8. juna najpre biti izrečena javna presuda generalu Ratku Mladiću, a kasnije istoga dana održaće se sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o izveštaju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (“nasledniku” Haškog tribuna, prim. nov.). Prema njegovom mišljenju, “takav raspored nije slučajnost” i očekuju se oštre kritike srpskim vlastima jer nisu postupile po zahtevu Mehanizma da izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke, Vjericu Radetu i Petra Jojića. Kako je dodao, tražio je da se virtuelnim putem obrati na toj sednici, a ako mu to ne bude omogućeno:”Otići ću lično u Njujork, pored svih drugih obaveza koje imam”.

Vučić je kazao da je “logično da SAD zahtevaju od nas da priznaju Kosovo, njima je to u interesu, baš kao što nama nije u interesu da priznamo Kosovo”.

Srpski predsednik je najavio i da danas u 17:30 počinje proizvodnja vakcina Sputnjik V u našoj državi, te da će tom događaju virtuelnim putem zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

-Zahvalan sam Ruskoj Federaciji i predsedniku Putinu na saradnji, uskoro ćemo početi i proizvodnju vakcina sa našim kineskim prijateljima, a onda sledi najteži deo – izgradnja naše fabrike vakcina, koja će biti smeštena nedaleko od aerodroma u Beogradu, istakao je on.

Vučić je konstatovao da je “urađeno mnogo u prethodnih nekoliko meseci u domenu vladavine prava. Kako je dodao:”Verujem da će to prepoznati i EU, tako što će biti otvoreni novi klasteri (grupe pregovaračkih poglavlja, prim. nov) u junu ili septembru”.

“Nećemo ništa raditi protiv volje naroda”

Govoreći o kritikama koje se na račun vlasti često izriču u vezi sa zagađenjem vazduha i projekata u oblasti rudarstva i energetike, uključući mogućnost otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, Vučić je, uz pokazivanje dokumenata, kazao da “nije on omogućio dolazak te kompanije u Srbiju već prethodna vlast”. Kako je naglasio u više navrata:”nećemo ništa raditi što ne odobri narod, najpre ćemo pitati građane, mislim da taj projekat može da doprinese procvatu lozničkog kraja i Srbije”. On je napomenuo da su “sve razvijene evropske zemlje iskoristile nalazišta litijuma”. Povodom pritužbi na račun ekološke situacije u Boru, rekao je da je “kvalitet vazduha u Boru desetostruko bolji nego pre deset godina”, kao i da je životni standard u Boru i Srbiji umnogome viši zbog privatizacije RTB Bora. Između ostalog, najavio je mogućnost da jedna “velika evropska kompanija dođe da proizvodi električne automobile u Srbiji, uz uslov da za proizvodnju koristi naše sirovine”.

Osvrt na pisanje Danasa

Odgovarajući na pitanje TV Pinka o tekstu lista Danas u kojem se navodi da mu je penzioner vratio vitamine, Vučić je naveo:” Očekivao sam da mi taj gospodin vrati 30 odsto od penzije, jer ima 30 odsto veću penziju nego u vreme kada je na vlasti bio onaj u čijem mediju se oglašava… svako ima pravo da vrati šta hoće kao vid političkog protesta, ali pogledajte činjenicama u oči – penzije su gotovo trostruko uvećane, a rašće još više”.

“Neka skandiraju šta hoće”

Vučić tvrdi da “nema nikakav problem da navijači skandiraju bilo šta protiv njega”. Na taj način odgovorio je na pitanja o skandiranju navijača KK Partizan “Vučiću p….u” na sinoćnom meču, u drugom meču polufinala Superlige. On je istakao i da je država izdvojila mnogo novca i za Zvezdu i za Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari