Vučić o Crnoj Gori: Odnosi komšija i prijatelja su mnogo više od konvencija 1Foto: Budućnost Srbije/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kruševcu da je apsolutno ispravna večerašnja oduluka državnog vrha da odustane od proterivanja iz zemlje ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića jer su odnosi komšija i prijatelja mnogo više od konvencija.

Posle obilaska radova na izgradnji nove kovid bolnice u kasarni „Rasina“, Vučić je večeras rekao da odustajanjem od proterivanja Miloševića Srbija „ne može ništa da izgubi, a pokazuje snagu“.

„Napravili smo dobru stvar za Srbiju. Ne treba da se ponašamo kao dva ovna na brdu i da mi pokazujemo silu. Naše je da pokažemo da želimo prijateljske, najbolje moguće i bratske odnose sa Crnom Gorom. Mislim da će naša odluka doprineti stvaranju bolje atmosfere i veće odgovornosti u međusobnim odnosima“, kazao je Vučić.

Naveo je da je njegova inicijativa bila da Srbija poništi jučerašnju odluku o proglašenju Miloševića nepoželjnom osobom i da su se premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sa tim složili.

Vučić je rekao da je Selaković juče, kada je njegovo Ministarstvo proglasilo Miloševića personom non grata, „postupio u skladu s pravilima Bečke konvencije, onako kako suverena država postupa“, ali da je njegov stav bio da su „odnosi komšija i prijatelja mnogo više od konvencija“.

Selaković je večeras za RTS izjavio da je uveren da Božović nije učinio nikakav diplomatski prekršaj.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je odlučilo da protera Miloševića nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju u roku od 72 časa.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da se Božović duže vreme i kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore i da je davao izjave nespojive sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su večeras nakon sastanaka sa Vučićem izjavili da Vladimir Božović nije izjavio ništa sporno osim onog što misle svi Srbi u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari