Vučić: Pregovore vratiti na početak, nismo pile sa glavom na panju 1Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija pažljivo pratiti šta se dešava na Kosovu i čekati da Priština ukine svoje takse, a da ga ne interesuje da li će biti 10 odsto ili hiljadu odsto i da li će Priština uvoditi nove mere, jer su „prešli prag“.

„Moraće sve to da povuku i sve da se vrati u pređašnje stanje, da ne bude nikakvih taksi, a onda je Srbija spremna da razgovara“, rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbija raditi na daljem očuvanju mira, ali neće dopustiti „nove polazne pozicije u kojima će neko da Srbiji objasni kako je u redu da trči trku na sto metata i da pusti to što je neko već pretrčao četrdeset“.

„Nek se vrate na polaznu poziciju pa ćemo onda da trčimo i pokažemo da smo u stanju da ravnopravno učestvujemo a i da pobedjujemo“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Priština bi u dijalog pošto je formirala vojsku.

„Šta još treba da uradimo – da vam damo pola Vojvodine i pirotski okrug i da kažemo uvedite i tu vojsku pa da budete zadovoljni“, rekao je Vučić.

Sve što su uradili, rekao je Vučić, suprotno je medjunarodnom pravu, duhu dijaloga i njihovim internim „ilegalnim pripisima“.

Vučić je rekao da sponzori Kosova zameraju Srbiji što radi na poništavanju priznanja nezavisnosti Kosova, jer je po njima „gaziti Srbiju dobro delo“.

„Srbija, valjda, po njima, u pregovorima treba da učestvuje kao pile koje donosi svoju glavu na panj, a svako kome padne na pamet tu glavu može da odseče i još da kaže da je to mnogo lepo i pametno što je to uradio“, rekao je Vučić.

Vojska formirana na ilegalan način

Vučić je izjavio večeras da je „takozvana vojska Kosova“ formirana na ilegalan i protivpravan način.

„Sve što su uradili Albanci uradili su u suprotnosti sa normama javnog prava i sa sopstvenim najvišim pravnim aktom Ustavom i pokazali, kao i njihovi zaštitnici i sponzori, da im nije stalo do poštovanja prava i pravde nego do provodjenja gole sile, napada na Srbe i neskrivenog napada na Srbiju“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Srbija uložila ogromne napore da očuva mir i kompromis a da je danas sasvim jasno da ni Albanci ni njihovi sponzori nisu želeli mir.

On je kao kosovske sponzore označio SAD, Veliku Britaniju a po pitanju vojske i Nemačku.

Srbija će zaštititi Srbe ako dođe do zloupotreba vojske Kosova

Vučić je poručio  večeras Srbima sa Kosova da ne brinu i da će Srbija imati snage da ih zaštiti ako dodje do zloupotrebe kosovske vojske.

„Ne brinite. Svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde je zabranjen, u skladu sa sporazumom koji je Srbija sklopila sa NATO, i bez saglasnosti lokalnog stanovništva i ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti“, rekao je Vučić.

On je rekao da se Srbija neće odreći ni svog naroda ni svoje „trobojke niti dostojanstva i ponosa“.

„Mi nazad više ne možemo, nemamo kud. Nemojte da mislite da ćemo da prihvatamo i sladostrasno uživamo u sopstvenom uništenju“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari