Vučić: Sa Bajdenom imam veoma dobar i pristojan odnos 1Foto: EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da sa novoizabranim predsednikom SAD, demokratom Džozefom Bajdenom ima veoma dobar i pristojan odnos, ali je ponovio da bi za Beograd bilo bolje da je na izborima pobedio dosadašnji šef američke države Donald Tramp.

„Lično sa Bajdenom imam bolji odnos nego sa Trampom, ali jasno je šta je za Srbiju bolje zbog politike, jer su demokrate učstvovale u oduzimanju Kosova od Srbije“, rekao je Vučić na televiziji Hepi.

Vučić je kazao da je Tramp bio „manje opterećen“ pitanjem Kosova i da bi u slučaju njegove pobede Srbija bila u lakšoj poziciji, ali da „to nema veze sa ličnim odnosima“.

„Ja ću uvek da pokažem poštovanje Bajdenu, nikada ga ničim nisam uvredio“, naveo je Vučić.

Za Bajdena je rekao i da je „jedan od ljudi koji je fantastično pripremljen za sastanke“.

Vodeći američki mediji proglasili su pobedu Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra, ali Tramp ne priznaje poraz i pokušava da ospori rezultate pred sudovima.

„Važno je sačuvati stabilnost, pobediti mafiju, sačuvati mir, povećati rast“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je za Srbiju najvažnije da sačuva političku stabilnost, da pobedi mafiju, da sačuva mir na Kosovu i Metohiji i da nadje način za povećanje stope rasta.

Vučić je za televiziju Hepi kazao da će ukoliko to uspe, Srbija za godinu ili dve daleko odmaći od zemalja u regionu, navodeći da ne može odmaći od Mađarske i Rumunije, ali od „svih drugih hoće“.

On je kazao da je u borbi protiv mafije reč o sukobu dva klana, ali da je suštinski problem što su uključili ljude iz državnog sistema.

„Pre Nove godine ćete videti ogromne rezultate u toj borbi“, naveo je Vučić.

„Na računu u trezoru trenutno 219,5 milijardi dinara“

Srbija nema problem sa likvidnošću, na računu u trezoru trenutno ima 219,5 milijardi dinara, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na TV Hepi.

Vučić je rekao da, upravo zbog toga što Srbija nema problem sa likvidnošću, mogu da se ostvare najavljene povišice.

„Od 1. januara biće pet odsto rast plata zdravstvu, a 3,5 odsto svima drugima (u javnom sektoru), a od aprila i njima će rast biti pet odsto. Takođe, povećali smo minimalac za 6,6 odsto, već povećali za 10 odsto zarade zadravstvenim radnicima, i obezbedili im pomoć od 10.000 dinara“, nabrojao je Vučić.

On je rekao da će „videti sa Anom i Sinišom“ da još nekoga iznenade, kako je precizirao „makar naše penzionere malenim poklonom“.

„Merkel je uvek bila fer prema Srbiji“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je nemačka kancelarka Angela Merkel uvek bila fer prema Srbiji, iako ne podržava Beograd po pitanju Kosova.

Vučić je na televiziji Hepi rekao da je za nemačku kancelarku Kosovo „završena stvar, nezavisna država“, ali je dodao da je Merkel „uvek bila fer prema Srbiji“.

„Ona je fer i što se Kosova tiče, ona nije na našoj strani, ali je bila apsolutno fer kada smo poslednji put razgovarali u Davosu (u januaru 2019. godine). Tada mi je rekla ‘Ne znam šta bih ti u ovom trenutku rekla, gledaj kako da sačuvate mir i stabinost i kako da gurate'“, kazao je Vučić.

Dodao je da kod njega „zahvalnost ne traje kratko“ i da je „neizmerno zahvalan“ Merkel što je, kako je naveo, „spasila 2015. godine Srbiju katastrofe i sukoba s Hrvatima koji je bio potpuno nepotreban“.

„Mi smo bili u pravu, ali ona je bila hrabra da javno kaže da je Srbija u pravu“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da „nema sumnje“ da je Nemačka „bila uzrujana“ zbog njegovog planiranog susreta početkom jula u Beloj kući s tadašnjim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, odloženog nakon što je protiv kosovskog lidera podignuta optužnica za ratne zločine.

Dodao je da je to razumljivo jer „postoji veliki antagonizam“ između Nemačke i administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari