Vučić u UN: Srbija nikad neće pristati na poniženja u rešavanju kosovskog pitanja 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) da Beograd veruje da će dijalogom moći da se dođe do rešenja kosovskog pitanja, ali da nikad neće pristati na poniženja.

Na 75. godišnjem zasedanju GS UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Vučić je rekao da je polazna tačka u dijalogu Beograda i Prištine ne sme da bude „ponižavajuća i neprihvatljiva“ za Srbiju, što predstavlja nezavisnost Kosova.

„Verujemo da će posle dugog i teškog dijaloga moći da se dođe do rešenja, ali budite uvereni da Srbija nikada neće pristati na poniženja. Za nas nije prihvatljivo ništa što nije kompromis kojim obe strane moraju biti podjednako zadovoljne ili nezadovoljne“, kazao je Vučić.

Ocenio je da je prvi korak obnova dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, posle 20 meseci zastoja, ali je kao veliki iskorak opisao i nedavno potpisivanje vašingtonskog sporazuma Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

„Koristim ovu priliku da istaknem i pohvalim veoma konstruktivnu i važnu ulogu koju je u postizanju sporazuma imala administracija predsednika SAD Donalda Trampa koja je posvećena pronalaženju trajnog i održivog rešenja za ovo važno pitanje“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije, ali da on ne isključuje produbljivanje saradnje sa drugim državama.

„Negujemo partnerske odnose sa državama Zapada, uključujući sve intenzivniju saradnju sa SAD, ali istovremeno se ponosimo izvanrednim odnosima sa Rusijom i Kinom. Kao što možete da vidite, mi to ne krijemo, ponosni smo na naša prijateljstva. Saradnja sa prijateljskim afričkim, azijskim i južnoameričkim zemljama takodje je u fokusu naše spoljne politike“, kazao je.

Dodao je da temeljno polazište spoljne politike Srbije predstavlja unapređenje regionalne saradnje.

„Srbija nastoji da stavi poseban akcenat na razvoj ekonomske saradnje, jer smatra da takav pristup može da doprinese jačanju međusobnog poverenja i lakšem rešavanju otvorenih pitanja“, rekao je Vučić.

On je kazao da je s liderima iz regiona pokrenuo inicijativu „mini-Šengen“, otvorenu i za druge ekonomije Zapadnog Balkana.

Naveo je da je odluka o uspostavljanju „zelenih koridora“ u regionu bila korisna i da je omogućila nesmetan transport pomoći u vreme pandemije korona virusa.

Vučić je rekao da Srbija pridaje veliki značaj naporima UN na očuvanju mira i bezbednosti u svetu i ukazao da je Srbija vodeća zemlja u regionu i deveta u Evropi po doprinosu vojnim i policijskim snagama u misijama UN.

Kazao je da bi Povelja UN trebalo da bude ustav međunarodne zajednice i dodao da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe sadržane u Povelji UN.

„Braneći suverenitet i teritorijalni integritet i poštovanje Rezolucije SB UN 1244, Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN i autoritet Saveta bezbednosti“, naveo je Vučić.

Dodao je da „nasilje velikih i moćnih često zna da se okrene protiv njih“ i kao primer da se „ne treba iživljavati nad malima“ naveo da je „srpski narod stavio tačku na carevinu koja je trajala skoro hiljadu godina“.

Vučić je rekao da je pandemija korona virusa potvrdila potrebu jačanja uloge UN, ocenivši da nezamenjivu ulogu imaju specijalizovane agencije kao što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

„UN moraju biti prilagodjene novim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba. Nova realnost u svetu predstavlja još jedan dokaz da savremeni izazovi ne poznaju granice država“, kazao je Vučić.

On je rekao da je Srbija u borbi protiv korona virusa primila pomoć prijateljskih država kada joj je bilo najpotrebnije i zahvalio na pomoći i Ujedinjenim nacijama i SZO.

„Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima i našim ruskim prijateljima“, kazao je Vučić.

Naveo je da je Srbija uspela da održi stabilan fiskalni i monetarni sistem, za koji je rekao da „u potpunosti može da izdrži“ mere pomoći privredi.

„Mi nismo bogata zemlja, ali nismo ni siromašna, nadamo se da ćemo do kraja ove godine imati najveću stopu rasta u Evropi“, dodao je predsednik Srbije u obraćanju UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari