Vukadinović: Trebalo bi zvati opozicionare u jutarnji program 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Mediji naklonjeni vlasti bi trebalo da zovu opozicione prvake u jutarnje programe, jer su oni glavni pokretači stvaranja javnog mnjenja, ali i spinovanja, dok bi mediji naklonjeni opoziciji trebalo da prave debatne emisije.

Ovo kažu za Danas Đorđe Vukadinović i Nebojša Krstić nakon verbalnog duela koji su imali na RTS-u.

Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, ističe da nema sumnje da su sučeljavanja i dueli važni bez obzira koliko su možda mučni i za one koji učestvuju u njima, a verovatno i za gledaoce.

Po njegovim rečima, dobri su i kao pokazna vežba kako bi trebalo da izgledaju sučeljavanja, kada su pozitivan primer, ali i suprotno, kada izgledaju onako kako ne treba.

Prema njegovom utisku, moguće je da je sučeljavanje u kome je on učestvovao sa Nebojšom Krstićem bliže ovom drugom primeru.

„O utisku i umetničkom dojmu, ja kao učesnik ne mogu i neću da sudim, iz mog ugla gledano važno da se čuje opoziciona poruka i na najgledanojoj televiziji u Srbiji, makar i uz pokušaje novinara voditelja da buda poklopljena i preklopljena, i uprkos upadicama sagovornika.“

– Ima onih koji smatraju da opozicija ne bi trebalo da učestvuje u tim televizijskim duelima. Razume se da se ja sa tim ne slažem, ali isto tako, to ne znači da opozicija treba da prihvati simbolične medijske mrvice koje joj dobaci vlast. Naprotiv, treba učestvovati i zastupati vrednosti pluralizma i dijaloga. Baš onako kako sam rekao i u toj emisiji pola u šali pola u zbilji „a što ne zovete Đilasa u prelistavanje štampe“. Odgovor na pitanje u koje sam postavio u šaljivom tonu „zašto Đilas ne bi gostovao u vašem jutarnjem programu“, značajno je, jer se time otvara problem pristupa svim segmentima informativnog programa. Jer, kao što znamo, opozicioni prvaci teorijski i završe u emisijama poput „Upitnika“ koje se uglavnom emituju uveče i u kojima se nadvikuju. Međutim, opozicioni prvaci se nikada ne pojavljuju u jutarnjim televizijskim programima, jer ti programi predstavljaju glavni levak i glavni protok kroz koji se spuštaju spinovi i razvija i odvija propaganda vlasti u širem smislu u Srbiji. Nije slučajno što i sam Aleksandar Vučić, koji ima televizijska obraćanja kad i koliko hoće, ipak veoma voli da gostuje u jutarnjim TV programima, zaključuje Vukadinović za Danas.

– Pošto sam učestvovao u prekjučerašnjem „Upitniku“ na Radio-televiziji Srbije, ne bih da odgovorim da li je baš ta emisija bila korisna za javni interes, da ne bih bio ili pretenciozan ili lažno skroman, ali, principijelno, korisno je imati emisije u kojima se sučeljavaju stavovi i polemiše na važne društvene i političke teme. I to ne samo na javnim servisima, već u svim medijima. Da bi se sučeljavala različita mišljenja, nije nužno da učesnici budu isključivo samozvani lideri kupljenih stranaka koje postoje samo na papiru, važnije je da gosti budu relevantni ljudi iz različitih oblasti života koji su u stanju da artikulišu svoj stav na civilizovan način i koji se bore argumentima, a ne etiketama, uvredama i pretnjama, bez obzira da li su stranački organizovani ili ne. Što ne znači da mi smetaju i stranačke debate tipa „Reč na reč“, na RTS, dapače. Zato se pitam šta tzv. „nezavisne“ medije sprečava da prave emisije debatnog karaktera, već gotovo isključivo zovu one koji potvrđuju njihovu političku agendu, kaže pak Nebojša Krstić, makretinški stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari