Muzički vodič od 31. maja do 7. juna 1Foto: Wikipedia / Dušan Jager

31. maj – Kanda, Kodža i Nebojša

Grupa Kanda, Kodža i Nebojša održaće beogradsku koncertnu promociju albuma „Uskoro” u okviru Light Based Lifeforms festivala u novom klupskom prostoru na otvorenom pod nazivom Neverland 31. maja.

Kao specijalni gost koncerta najavljen je sastav Vrooom. Bend Kanda, Kodža i Nebojša, nakon pet godina studijske pauze, objavio je svoj osmi studijski album pod nazivom „Uskoro” i za ovaj događaj najavljuje njegovo kompletno koncertno izvođenje.

1. jun – Vizelj

Muzički vodič od 31. maja do 7. juna 2Posle uspešne turneje po Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, grupa Vizelj je ostala potpuno bez novca i odlučili smo da se kao pravi bardovi refinansiramo turnejom po najbogatijim gradovima Srbije. Prvi na listi kao i uvek je naravno naš rodni grad Beograd i naravno da ćemo povratak sa turneje proslaviti na našem stadionu „Elektropionir“, istaknuto je u najavi događaja koji će se odviti u subotu u klubu Elektropionir.

1. jun – Psychedelic Cinema Orchestra

Psychedelic Cinema Orchestra sviraju uz 8mm filmove Ken Browna“, istaknuto je u najavi događaja koji će se odviti u subotu u umetničkom prostoru Kvaka 22.

Muzički vodič od 31. maja do 7. juna 3Psychedelic Cinema Orchestra je projekat Kena Winokur-a, američkog muzičara poznatog kao vođe tročlanog benda Alloy Orchestra, koji komponuje i izvodi muziku za neme filmove. Alloy Orchestra je više puta proglašen kao najbolji sastav u toj delatnosti, što je potvrdio i slavni američki filmski kritičar Roger Ebert, objašnjeno je u vezi projekta i dodato da „Psychedelic Cinema Orchestra postoji od 2013. a trenutnu postavu osim Winokura čine i Jonathan LaMaster iz kultnog američkog post-rock benda Cul de Sac, kao i Dana Colley iz još kultnijeg benda Morphine.

Psychedelic Cinema Orchestra svira uz seriju 8mm filmova bostonskog autora Kena Browna snimljenih između 1967. i 1969. Brown je bio jedan od pionira stvaranja vizuelnih kulisa za nastupe rock bendova u SAD-u, posebno onih koji su naginjali psihodeliji. Njegovi 8mm filmovi koje ćemo videti projektovanii su 60ih i 70ih kao pozadina na koncertima Jimija Hendrixa,Neila Younga, Franka Zappe i bendovima Velvet Underground,The Who, Pink Floyd i Sly and the Family Stone“.

Na ovoj turneji dvojici članova Psychedelic Cinema Orchestra – Kenu Winokuru i Jonathanu LaMasteru, pridružuje se i Hrvoje Nikšić – tonski snimatelj, producent i muzičar. Ovo je njihova druga turneja po regionu. U Beogradu se svima njima pridružuje i sjajni muzičar, programer i zaštitnik scene – Ilija Duni.

1. jun – DJ Matale

Muzički vodič od 31. maja do 7. juna 4DJ Matale nastupiće za vikend u beogradskom Klubu Šećer.

„Linda Suhodolli, kosovskoj javnosti poznatija kao DJ Matale, jedna je od začetnica popularnijih drag i queer žurki pod nazivom „Priština gori“. DJ Matale je i jedna od osnivačica „BIJAT“ sastava u okviru koga nastupa sa svojom sestrom na nizu queer i feminističkih žurki, a kojima želi da otvori prostor za ženske DJ i producentkinje na muzičkoj i klupskoj sceni Kosova kojom dominiraju muški izvođači“, istaknuto je u najavi događaja.

1. jun – Bege Fank & Dj Bko

Muzički vodič od 31. maja do 7. juna 5Druga žurka velikog vikend otvaranja – DJ BKO & Bege Fank. Na njihovim žurkama na Zappa Barka prošlog leta je bukvalno tražena karta više (čak i pivo više!) zato ćemo ovog leta imati prilike da svake subote na reci uživamo u bravurama ova dva party manijaka, saopšteno je u najavi subotnjeg događaja koji će se odviti na Zappa Barci s početkom u 22 sata.

5, 6. i 7. jun – irieFM „Rezidentura“

Muzički vodič od 31. maja do 7. juna 6Grupa irieFM otvoriće seriju koncerata pod nazivom “Rezidentura” u Jazz klubu Kombank dvorane u Beogradu. Najtraženiji beogradski krosover sastav imaće tri nastupa za najveće fanove. Multi-task muzičari, kreativci, okupljeni oko jedne ideje – kreiranje nove muzike koja ima direktan pristup svojoj publici.

Nakon prvog albuma i regea sa kojim su ih do sada najviše povezivali, album „Putevi“ pokazuje u kojim sve pravcima domaći pop zvuk može da se kreće. U matricama najsavremenijeg zvuka, odličnog i krajnje svedenog teksta.

7. jun – Moussaka

Koncert benda Moussaka biće održan u petak 7. juna u 21 sat u Galeriji Polet.

Muzički vodič od 31. maja do 7. juna 7„Baš kao i istoimeno jelo, Moussaka je bend pikantne mešavine klasičnih sastojaka i neklasičnih začina, od izvorne gitarske škole pedesetih do novokomponovane jugoslovenske estetike osamdesetih. Da Dik Dejl i Dragana Mirković nekim čudom sasvim lepo mogu da prošetaju ruku pod ruku i da to nikome ne padne teško na želudac, naprotiv, osetićete već posle prve pesme. Neverovatna bliskost kalifornijskog surf roka i balkanske muzičke tradicije, izlomljeni, ali snažni ritmovi i melodije, emocije i nostalgija spojiće se u jedinstvenom žanru i objediniti korene i zov dalekih meridijana i pokazati vam da i na Dunavu, Savi i Moravi može da se jaše na savršenom talasu“, istaknuto je povodom najave koncerta.

7. jun – Hernan Cattaneo & Nick Warren

Muzički vodič od 31. maja do 7. juna 8Hernan Cattaneo argentinski progressive izvođač sa karijerom dugom tri decenije i dobitnik nagrade za istaknutu ličnost u kulturi Buenos Ajresa, nastupiće u petak 7. juna u Barutani.

Na bini će mu se pridružiti dugogodišnji kolega – progressive house veteran Nick Warren, kao i mladi italijanski di-džej Graziano Raffa Dj, istaknuto je u najavi događaja.

7. i 8. jun – DUK Festival

Muzički vodič od 31. maja do 7. juna 9U Skejt parku u Čačku održava se muzička manifestacija DUK Festival koji slavi peti rođendan. Prvi dan zagrevanje kreće uz Cactus Fields ,nakon kojih nastupaju Kanda kodža i Nebojša, a žurka se nastavlja uz bend ZBEDEM.

Gostuju Don Dada & Džonidža, a iako nemaju kad Who See stižu na vrhuncu slavlja. Po prvi put u Čačku, drugog dana, imaćete priliku da slušate inostrane izvođače kao što su Eric Sneo (DE) i Mihai Popoviciu (RO), a uz njih i našeg Miloša Vujovića koji će otvoriti drugo muzičko veče festivala.