– Iako je reč o fudbalskoj utakmici, mediji u Prištini na svojim sportskim stranama uoči „istorijskog revanša“ između reprezentacija Albanije i Srbije 8. oktobra u Elbasanu u kvalifikacijama za EP potpuno zanemaruju loptačku i u prvi plan stavljaju političku dimenziju utakmice.

Sportski ugao odnosi se na činjenicu da su gotovi svi navijači iz Prištine i drugih kosovskih gradova „ostali bez i jedne ulaznice za meč u četvrtak“, prenose dnevnici „Koha ditore“, „Zeri“ ,“Epoha ere“, smatrajući to „diskriminacijom navijača koji su sa Kosova hteli da odu u najbliži komšiluk na presudnu utakmicu reprezentacije Albanije u naporima da ostvari istorijski uspeh i plasman na Evropsko prvenstvo“.

Fudbalska teza je i da, kako navode pomenuti mediji, „reprezentaciju Albanije očekuje neugodan protivnik bez šanse, ali sa posedovanjem, kvaliteta i  sportskog inata, sa kojim ozbiljno treba računati“.

Politički analitičar iz Preševa Belgzim Kamberi, koji redovno boravi na relaciji Priština – Preševo, ocenjuje da je iako se radi o fudbalskoj, ovo pre svega „odmeravanje političkih snaga“.



– Malo ljudi će sa juga Srbije uspeti da bude na stadionu u Elbasanu, mada postoji veliko interesovanje. Možda je neko uspeo da dobije pojedinačne ulaznice, a to se odnosi i na navijače Albance sa juga Srbije, sa Kosova i Makedonije. Znam da je reprezentaciji Albanije stalo da prvi put učestvuje na EP, a taj put vodi preko pobede nad Srbijom, a to neće biti lako – kaže za Danas Kamberi.



– Na utakmici u Elbasanu biće prema informacijama koje imam više policajaca nego navijača. Stadion prima 13.000 gledalaca, a tu će biti mnogo bezbednjaka u civilu, kako bi se sprečio i najmanji incident od radikalnih navijačkih grupa iz Albanije – objašnjava za naš list Nedžat Behljulji, vlasnik RTV „Spektri“, albanske televizije u Bujanovcu i dobri poznavalac sportsko-političkih prilika u regionu. On smatra da je Fudbalski savez Albanije (FSA) „pred velikim izazovom da pokaže da utakmica koja za albanski fudbal puno znači može da prođe bez incidenata i neprijatnosti koje mogu da štete samo fudbalu u ovoj zemlji, ali i daljoj evropskoj reputaciji same Albanije“.                                                                                                                           



 

Vučićev dolazak ne zavisi od Tačija



Premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučiće nakon telefonskog razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom da li će otputovati sa reprezentacijom Srbije u Albaniju na fudbalski meč između Albanije i Srbije, rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Vlade Srbije. Telefonski razgovor je trebalo da usledi nakon sednice Vlade Srbije. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije bio poznat ishod tog razgovora. U kabinetu su za Danas rekli da je problem nastao zbog činjenice da je prisustvo na utakmici najavio i premijer Kosova Hašim Tači, što je Vučića pokolebalo u odluci da i sam otputuje u Albaniju. To, međutim, ne znači da ne postoji mogućnost da srpski premijer bude prisutan na fudbalskoj utakmici uprkos prisustvu i Hašima Tačija. Na pitanje da li je moguće očekivati da Vučić ipak odluči da ode na utakmicu na kojoj će biti i Hašim Tači, u kabinetu premijera Danasu je odgovoreno: „Ne znamo, videćemo“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari