Barsa u nemogućoj misiji 1Tomas Miler foto EPA-EFE/Alejandro Garcia

Večeras su u Ligi šampiona na programu utakmice poslednjeg kola u Grupama E, F, G i H, nakon kojih će biti poznata još četiri tima koji će na proleće igrati u eliminacionoj fazi Lige šampiona. Iz ove četiri grupe među 16 najboljih plasman su već izborili Bajern, Mančester junajted, Čelsi i Juventus.

U Grupi E Bajern je sigurno prvi, a za drugo mesto se bore Barselona i Benfika. Pred mečeve poslednjeg kola Barsa ima dva boda više, ali gostuje Bajernu, dok Benfika na svom stadionu dočekuje Dinamo iz Kijeva i očekuje se da će osvojiti tri boda. Barseloni ne odgovara ni remi protiv Bajerna, jer je portugalski šampion bolji u međusobnim duelima.

Osim čudu, Barselona u Minhenu može da se nada još samo i tome da će nemački šampion utakmicu početi sa drugim timom, jer su u suprotnom šanse Ćavijeve ekipe da trijumfuje jako male. U prvoj utakmici na „Kamp Nou“ stadionu Bajern je lako pobedio sa 3:0, a jedan od golova postigao je i Tomas Miler, koji je bio strelac sedam puta na poslednjih šest duela sa katalonskim klubom. U prvenstvenim mečevima koje su odigrali za vikend Bajern je u „klasikeru“ bio bolji od Borusije iz Dortmunda (3:2), dok je Barsa na svom terenu poražena od Betisa (1:0), pa bi se i po trenutnoj formi moglo zaključiti kakve su šanse Katalonaca.

Ćavi ima puno problema sa povređenim igračima, pa neće moći da računa na Pedrija, Serđija, Serhija Aguera, Fatija i Brajtvajta, ali se u tim vraća Usman Dembele. S druge strane u timu domaćih neće biti Lukas, Sar, Sabicer i Stanišić.

Za jedno preostalo mesto koje iz Grupe F vodi u eliminacionu fazu Lige šampiona boriće se u međusobnom duelu u Bergamu Atalanta i Viljareal. Atalanti je neophodna pobeda, dok je Viljarealu dovoljan i bod za plasman među 16 najboljih.

Po trenutnoj formi Atalanta je favorit u duelu sa prošlosezonskim osvajačem Lige Evrope. Tim iz Bergama nije izgubio na prethodnih deset utakmica, uključujući i pobedu nad Napolijem za vikend u Seriji A. Viljareal je u poslednjih pet utakmica doživeo čak tri poraza i ekipa Unai Emerija je u lošoj formi.

Ole Gunar Solskjer je svom nasledniku Ralfu Ragniku u nasleđe ostavio prvo mesto u Grupi F, pa će u poslednjoj utakmici protiv Jang Bojsa nemački trener moći da odmori neke igrače. To bi ekipi iz Berna moglo da olakša put do trećeg mesta i plasmana u Ligu Evrope, ukoliko Viljareal pobedi Atalantu.

Zbog povreda za domaće neće igrati Šo, Varan, Lingard, Pogba, Kavani i Marsijal, a engleski mediji najavljuju da će se u timu od starta naći Nemanja Matić.

U Grupi G sva četiri tima imaju šanse za plasman u narednu rundu jer je razlika između vodećeg Lila i poslednjeg Volfsburga tri boda, a upravo se ova dva tima sastaju na „Folksvagen areni“. Nemački klub pobeda vodi u Ligu šampiona, pošto je u prvoj utakmici ova dva tima u Lilu rezultat bio 0:0, a ukoliko se meč završi nerešeno Volfsburg ostaje bez plasmana u Ligu Evrope, jer ima slabiji međusobni skor u odnosu na Sevilju.

U duelu Salcburga i Sevilje stvari su za nijansu manje komplikovane. Austrijskom timu dovoljan je i remi za plasman među 16 najboljih, a Sevilji je neophodna pobeda. Takođe, ukoliko Volfsburg trijumfuje u duelu sa Lilom onda je Sevilji neophodna pobeda kako bi izbegla da prvi put posle šest godina ne nastupa u eliminacionoj fazi jednog evropskog klupskog takmičenja.

Prvi mečevi večeri igraju se u Grupi H, u kojoj je jedina nedoumica da li će Čelsi ili Juventus osvojiti prvo mesto i povlašćenu poziciju na žrebu parova osmine finala. Juventus dočekuje Malme, dok će Čelsi imati teži posao na gostovanju u Sankt Peterburgu. Ukoliko i jedni i drugi pobede Čelsi će osvojiti prvo mesto zbog boljeg međusobnog odnosa.

Već je poznato da će Zenit takmičenje nastaviti u eliminacionoj fazi Lige Evrope, a Malmeu ostaje šansa da eventualno popravi utisak tako što će iskoristiti očajnu formu u kojoj se nalazi „stara dama“ i napravi iznenađenje u Torinu.

Žreb iza zatvorenih vrata

Žreb za eliminacionu fazu sva tri evropska klupska takmičenja, Ligu šampiona, Ligu Evrope i Konferencijsku ligu biće održan 13. decembra u Nionu iza zatvorenih vrata, saopštila je UEFA. Evropska kuća fudbala je zbog situacije sa koronavirusom i otežanim putovanjem donela odluku i da žreb za Ligu nacija, za sezonu 2022/23, koji je trebalo da se održi 16. decembra u Montrou u Švajcarskoj, ipak obavi u Nionu.

Raspored i tabela

Grupa A

PSŽ – Klub Briž         sinoć

Lajpcig – Mančester siti    sinoć

Mančester siti          5          4          0          1          12

PSŽ     5          2          2          1          8

Lajpcig           5          1          1          3          4

Klub Briž        5          1          1          3          4

 

Grupa B

Milan – Liverpul       sinoć

Porto – Atletiko (M)           sinoć

Liverpul         5          5          0          0          15

Porto  5          1          2          2          5

Milan 5          1          1          3          4

Atletiko (M)  5          1          1          3          4

 

Grupa C

Ajaks – Sporting      sinoć

Dortmund – Bešiktaš         sinoć

Ajaks  5          5          0          0          15

Sporting        5          3          0          2          9

Dortmund     5          2          0          3          6

Bešiktaš         5          0          0          5          0

 

Grupa D

Real – Inter   sinoć

Šahtjor – Šerif          sinoć

Real    5          4          0          1          12

Inter   5          3          1          1          10

Šerif    5          2          0          3          6

Šahtjor          5          0          1          4          1

 

Grupa E

Benfika – Dinamo (K)          21.00

Bajern – Barselona 21.00

 

Bajern            5          5          0          0          15

Barselona      5          2          1          2          7

Benfika          5          1          2          2          5

Dinamo (K)   5          0          1          4          2

 

Grupa F

Mančester junajted – Jang Bojs   21.00

Atalanta – Viljareal  21.00

 

Mančester junajted           5          3          1          1          10

Viljareal         5          2          1          2          7

Atalanta        5          1          3          1          6

Jang Bojs       5          1          1          3          4

 

Grupa G

Salcburg – Sevilja     21.00

Volfsburg – Lil           21.00

Lil        5          2          2          1          8

Salcburg        5          2          1          2          7

Sevilja            5          1          3          1          6

Volfsburg      5          1          2          2          5

 

Grupa H

Juventus – Malme   18.45

Zenit – Čelsi  18.45

 

Juventus        5          4          0          1          12

Čelsi    5          4          0          1          12

Zenit   5          1          1          3          4

Malme           5          0          1          4          1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari