Bivši trener Crvene zvezde tvrdi da će se crno-beli plasirati na fajnal-for Evrolige: Partizan je bolji od Reala 1Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Bivši trener Crvene zvezde Zmago Sagadin smatra da će Partizan biti pobednik plej-of serije sa Realom i da će se ekipa Željka Obradovića plasirati na završni turnir u Kaunasu.

Crno-beli prvu utakmicu igraju sutra u Madridu (20.45), a na fajnal-for će se plasirati ekipa koja prva dođe do tri pobede.

– Plasman Partizana u četvrtfinale, nije nikakvo iznenađenje. Istina, imao je slabijih i boljih partija, ali se dizao, rastao i izrastao zasluženo za plej of. Bez obzira koliko je sezona bila „leva“, to nikoga ne može da iznenadi. Oni su više nego zasluženo među odabranima. Ali, još nisu rekli poslednju reč. U pet utakmica mogu da dobiju Real. Zašto? Pa, imaju dobar tim, koriste sve više igrača, poseduju veću disciplinu i bolju organizaciju. Ta disciplina igre koju drži Željko Obradović, mnogo je jača strana crno-belih nego kod rivala kod koga baš i nema reda – tvrdi Sagadin, koji će biti ekskluzivni komentator Sport kluba za mečeve plej-of serije Evrolige.

Slovenački trener očekuje da će ključnu prednost Partizan imati u duelu dva trenera, Željka Obradovića i Ćus Matea.

– Samo moraju da zadrže mirnu glavu, igraju svoju igru, ne da jure. Ne odlučuje prva ili druga utakmica, već serija, ne na tri, već na pet utakmica. Apostrofiram disciplinu u igri, koju Ćus Mateo ne može da postavi u kraljevskom klubu, to će biti prevaga na stranu beogradske ekipe. Kod njih, dosta igrača igra po svome, sebično, nedisciplinovano, trener tu nema kontrolu. Ne možete da poredite takvu igru sa onim što prikazuje Partizan. Tamo mnogi soliraju, iskaču, ne podređuju se timu, to ne može doneti vrhunski rezultat. Partizan je tim za fajnal for – tvrdi Sagadin, pa dodaje:

– Ako prođemo kroz sastav istorijski najtrofejnijeg evropskog kluba, stvari ovako stoje. Često se apostrofira Valter Tavares, s pravom ili ne?! Tačno je da je njega teško braniti kada uđe u srce reketa, ali crno-beli neće baš dozvoljavati da lako prima loptu. Ali, on ne može da brani na piku, a danas se forsira pik en rol, bekovi su glavni, centri više ništa ne odlučuju, dakle, spoljna linija. Znači, igra se pik en rol i Tavares kada stoji u sred reketa, ne može da iskače Ako to i uradi, to je loše, ne može pomoći nego na bloku da brani bekove. Ne vidim kako bi on, pik igru vrlo dobrih Partizanovih šutera, mogao da brani. Naravno, ima prednosti ako je u srcu reketa, tu je jak, ali ne može odbrani da pomaže u odbrani pika. Kada bude „unutra“, Partizan će ih ubijati na pik en rolu.

https://www.danas.rs/sport/gde-mozete-da-gledate-partizan-real-madrid-odlucujuce-meceve-za-odlazak-na-fajnal-for-evrolige/

Poznati trener dodaje da iskusni igrači Reala neće biti odlučujući faktor u duelima dva tima.

– U madridskoj ekipi je nekolicinu igrača, koji imaju više učešća na završnim turnirima, nego prvotimci crno-belih sezona u elitnom takmičenju, ali… To su uglavnom veterani. Serhio Ljulj više nije velika opasnost, već nekoliko godina nije spreman kako bi trebalo, ne može adekvatno da se spremi za sezonu, ne trenira redovno zbog čestih povreda. Fernandez ubaci poneku ludu trojku, to svi znaju, Fabijen Kozer isto, a Partizan to neće dozvoliti. Sve ostalo je više za penziju nego Evroligu. To su bili izuzetni igrači, ali su na zalasku, imaju neku specifičnost, pre svega odličan šut, kao Rudi i Fabijen, ali ne verujem da će doći u takve prilike. Ili, oni nemogući koševi Ljulja, nekada, u poslednjim sekundama… Generalno, ta starija garda Reala više nisu nosioci, ne donose rezultat, ali pomažu. Među njima je najopasniji Serhio Rodrigez. Iskusan, zna, oseća igru, lucidan, kreativan… Ne sme mu se dozvoliti da lako razigrava iz pika, sve ostalo, više nije njegov nekadašnji nivo, čak ni fizički više nije spreman. Generalno, Real je skup veterana, blizu kraja karijera. Po onome što sam gledao, ne zaslužuju da idu na fajnal-for.

Sagadin zaključuje da će Partizan, ukoliko igrači crno-belih izdrže psihološki pritisak, izboriti plasman na završni turnir u Kaunasu.

Jeste da na kraju igraju košarkaši, brane i napadaju, ali…Da se bude maksimalno spreman, održi i zadrži disciplina igre, tu je, ipak, ključan trener. Danas mnoge kolege kažu :“Dok smo igrali kako sam tražio, dobijali smo i obrnuto…“ Obradović je takav kouč čija ekipa, od prvog do poslednjeg minuta igra kako on traži, a Mateo nije na tom nivou. Velika je razlika u njihovom međusobnom znanju, kvalitetu, iskustvu, a to se odrazi u disciplini igre košarkaša na terenu u svakom trenutku. Partizan mora da izdrži psihički pritisak, jer mnogi crno-beli su možda prvi put u poziciji da se bore za F4. Ako izdrže tenziju velikih očekivanja, a nadam se da hoće, onda bolji pobeđuje. A po meni, u ovom momentu, to je Partizan. Bolji od Reala – tvrdi Zmago Sagadin za Sport klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari